- Annons -

När det närmar sig jul är det extra roligt att pyssla och baka hemma. Varför inte göra ett pepparkakshus i år? Med gräddad pepparkaksdeg, smält socker och kristyr går det att skapa fantastiska hus, stugor och slott. Låt fantasin flöda!

Att baka roliga pepparkakshus har varit en tradition i Sverige sedan länge. Det byggs traditionellt inför julen och rivs eller äts upp i samband med julgransplundringen. Det går att köpa färdiga mallar att använda på degen eller till och med färdiggräddade delar att sätta ihop själv – men allra roligast är det att baka allt från grunden.

Ett snabbt recept på pepparkakshus

Receptet på pepparkaksdeg från ICA är det som följer:

  •      4 dl strösocker
  •      2 dl sirap
  •      250 g smör eller margarin
  •      2 msk kanel
  •      1 msk malda kryddnejlikor
  •      1 msk mald kardemumma
  •      2 tsk ingefära
  •      2 dl vatten
  •      1 msk bikarbonat
  •      1 kg vetemjöl

Så gör du degen

För att helt från grunden bygga ett stabilt pepparkakshus krävs att du först gör i ordning en bra deg. Genom att blanda socker sirap och matfett i en kastrull tillsammans med kryddnejlikor och kardemumma samt ingefära är du en bra bit på väg. Blanda i vatten och låt den påbörjade smeten svalna i en bunke. Därefter blandar du i bikarbonat och mjöl vilket gör degen lite mer stadig. Täck degen med plastfolie och ställ kallt över natten.

Provgrädda en kaka först

Rita mallar på ett stadigt papper eller i kartong för extra stabilitet och klipp ut dessa. Innan du börjar baka är det bra att provgrädda en kaka för att känna av om konsistensen på degen och temperaturen är rätt. Grädda mitt i ugnen i 175°C.

Grädda i 8-10 minuter mitt i ugnen

Kavla sedan ut resten av degen på en mjölad bänk och lägg hela utkavlade degplattor på en plåt. Lägg mallarna du själv klippt på degen och skär ut dina önskade former. Ta sedan bort den överflödiga degen grädda dina pepparkaksdelar i mitten av ugnen tills de är genomgräddade, i cirka 8-10 minuter. Låt dem sedan kallna på en plan yta.

pepparkakshus

Börja bygga pepparkakshus

Skapa roliga pepparkakshus med dina gräddade delar. Blanda vatten med socker och glukos i en kastrull och koka ihop till en trögflytande lag. Detta blir ihopsättningen som fungerar som limmet till stugan eller slottet du tänker bygga. Sedan är det bara att sätta igång och bygga ihop delarna så att det blir ett hus.

Takpannor av kristyr och godis

Vill du skapa ett traditionellt pepparkakshus är tipset att skapa takpannor av kristyr. Kristyr är äggvita hoprörd med florsocker och ättika. När denna är klar är det enklast att lägga kristyren i en spritspåse och dekorera med precision. Tillsammans med non stop blir takpannorna både vackra att se på och goda att äta. Sedan går det att klistra fast godis lite varstans beroende på vad för typ av pepparkakshus en är ute efter.

Bomullsvadd och florsocker som snö

Snön runt huset är enklast att skapa med bomullsvadd, det är även röken ur skorstenen. Siktar du sedan florsocker över hela huset efterliknar även detta tunn pudersnö, något som ger det hela en vintrig och julig effekt.

Läs även om andra goda julbak du kan göra!

Pepparkakshus utöver det vanliga

Sedan behöver du inte alltid göra ett traditionellt hus, på internet finns massvis av inspiration kring pepparkaksbygge. Varför inte bygga Uppsala domkyrka som Güntherska hovkonditoriet gjorde? Eller ett slott, Kolosseum, Eiffeltornet och en förtrollad pepparkaksskog med snörika granar och små djur?

Det enda som stoppar dig är din egen fantasi och ditt tålamod. Baka ett fantastiskt pepparkakshus i år!

- Annons -