- Annons -

Systrarna Persson

Linda känner vi som som matkreatör och föreläsare om växtbaserad mat och Malin som en av programledarna i svt:s Trädgårdstider.

ALLTID I VÅRT SKAFFERI: Bovete, quinoa, bönor, linser, kokos, kokosolja, havregryn, alger.

ALLTID I VÅR KYL: Säsongens frukt och grönsaker, egen dipp (t.ex hummus), ingefära, vitlök, tahini, havremjölk, vegansk ost, dadlar.

BÄSTA KÖKSREDSKAPET: Malin: Min Vitamix Blender. Den går varm varje dag, vi gör smoothies, soppor och hackar nötter och blandar egna mjölsorter. Jag kan inte vara utan den. Linda: Min torkugn. Eftersom jag odlar mycket i min trädgård så vill jag ta vara på allting och att torka är ett bra och enkelt sätt att göra det på.

Vår matfilosofi

Linda: Vi växte upp med en otroligt matintresserad mamma, hon fick upp våra ögon för all mat som naturen innehåller och det har vi fört vidare till våra egna barn. Har man plockat en ingrediens på egen hand så bidrar det till känslan av vördnad för maten, att man inte ska slänga något i onödan. Och det blir roligare att laga den.

Malin: I våra familjer är maten en del av sammanhållningen. Den gemensamma måltiden är superviktig. Vi vill försöka inspirera andra till att vara kreativa i köket och att man vågar använda sin fantasi när det kommer till mat.

LÄS OCKSÅ: Recept på Kornotto med stekt svamp

Linda: Rester är perfekt för fantasin, jag gör ofta en stor sats av till exempel tomatsås eller grönsaksdipp och så använder jag dessa i olika rätter och på olika sätt. Det är ekonomiskt, sparar tid och lyfter hastiga måltider som annars riskerar att bli lite trista. Och det bästa knepet av alla är förstås att ha bra basvaror hemma, då är det lättare att slänga ihop ”något enkelt”.

Torkade apelsinskivor är fina smaksättare i drycker.

”Jag älskar att torka, pickla och syra för hållbarhetens skull” – Linda

Tips

Systrarnas guldmjölk Värm havremjölk och krydda den med kanel, muskot, kardemumma, ingefära, gurkmeja och lite honung. ”Fantastiskt smakrikt och gott en kall februarikväll framför teven.”

”Mina barn gillar pasta, men jag byter ofta till fullkorns-, bön- eller linsalternativ” – Malin

HOTTA UPP MORGONGRÖTEN

  • Välj hirs istället för mannagryn. Ett glutenfritt sädesslag som odlas i Sverige och som är väldigt rikt på järn. Toppen för kvinnor och trötta tonårsflickor.
  • Laborera med smakerna, en enkel havregrynsgröt kan bli något helt annat om du kryddar med kanel och kardemumma, till exempel.
  • Toppa gröten med olika fröer, nötter, bär eller frukt.

FEBRUARITRÖTT?

  • Lyssna på kroppens signaler. Det bör man alltid göra. Vilken mat ger dig magknip? Vilken mat gör magen uppblåst eller gasig? Känner du dig piggare de dagar du äter sunt jämfört med frossardagar?
  • Bygg upp din kost efter vad kroppen säger och ta en liten förändring i taget. Du behöver inte bli vegan, men du kan satsa på mer grönt.
  • Dina smaklökar kommer att förändras med tiden, ju mer nyttigheter du ger dig själv desto mer kommer du längta efter den typen av kost.

MINSKA DET VITA SOCKRET!

Malin: Jag sötar med dadlar i mina desserter. Björksocker är också bättre än vanligt raffinerat socker.

Linda: Jag använder mycket honung och blir jag chokladsugen så väljer jag några bitar mörk kvalitetschoklad, gärna sockerfri och med riktigt hög kakaohalt. Med en kopp örtte på kvällen stillar det sötsuget lika bra som något annat.

Vinn boken!

Vi lottar ut 5 ex av Systrarna Perssons skafferi!

Delta i utlottningen här!

- Annons -