Gillar du både lussekatter och semlor, gör en lussesemla!
Gör så här:
- Dela en lussekatt på längden.
- Gröp ur lite av botten och blanda med mandelmassa.
- Lägg på mandelmassaröran och vispad grädde och lägg ihop.
- Vips så har du en lussesemla!
Grundrecept Lussebullar:
Ingredienser:
5 dl mjölk
200 g smör
1 g saffran (2 kuvert)
1 burk kesella
1 ägg
1 krm salt
3 dl socker
50 g jäst (1 paket)
1 kg vetemjöl (ca 1,7 liter
Gör så här:
Ljumma mjölken med smöret så att det smälter. Lägg i saffranet i vätskan. Lös jästen i lite av vätskan. Häll på resten av vätskan. Blanda in kesella, mjöl, ägg, salt och socker till en blank och smidig deg. Låt jäsa till dubbla volymen. Det tar cirka en halvtimme.
Sätt ugnen på 225°. Knåda degen igen på bakbordet och forma snurror, lussekatter, kransar, kusar, flätor eller vad du har valt. Låt jäsa på plåt en gång till i ca 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, dekorera med russin och grädda i ugnen i 5-15 minuter, beroende på brödens storlek. Låt kallna på galler under bakduk.
Källa recept.nu