- Annons -

Recept för Nässelblinier med löjrom och creme fraiche

De ryska plättarna blinier, där bovetemjölet ger en lite syrlig smak, är godast varma. Genom att lägga de nystekta blinierna på en plåt i ugnen på 100 grader kan du servera alla varma på en och samma gång.

Portioner: 4-6 portioner
Tillagningstid:ca 30 minuter + 1 timma jästid

  • 75 g nässlor
  • 1 msk gräddfil
  • 10 g jäst
  • 2 ½ dl ljummen mjölk
  • 1 ½ dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl gräddfil
  • 1 äggula
  • 2 krm salt
  • 1 äggvita
  • Smör till stekning

Till servering:

  • Löjrom, stenbitsrom eller rökt lax
  • Finhackad rödlök
  • Crème fraiche eller smetana
  • svartpeppar
  • plockad dill

Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp. Skölj nässlorna och lägg ner dem i det kokande vattnet i ca 1-2 minuter. Ta upp nässlorna med en hålslev, låt svalna och krama ur överflödig vätska. Mixa därefter nässlorna tillsammans med 1 msk gräddfil.

Rör ner jästen i mjölken. Tillsätt bovetemjöl, vetemjöl, gräddfil, äggula, nässelmixen och salt. Vispa smeten slät och låt den jäsa ca en timma i rumsvärme.

Vispa äggvitan riktigt fast. Vänd försiktigt ner den i den jästa smeten. Hetta upp ett plättlagg eller en stekpanna med rikligt med smör.  Stek små, tjocka ”plättar” på medelhögvärme i ca 2 minuter på varje sida eller tills de får en fått en fin gyllene färg. Servera tillsammans med löjrom(eller valfri topping), finhackad rödlök, smetana, svartpeppar och dill.

- Annons -