- Annons -

Överbliven julskinka. Ett vanligt fenomen när julen är slut.

Har du som vanligt en stor mängd överbliven julskinka när julen är slut och ni tröttnat på julmat? Här får du fem bra recept på vad du kan göra med din överblivna julskinka så den inte går till spillo.

Ingredienser

julskinka

4 portioner

600 gram julskinka
ris till 4 personer
1 dl riven god ost

Currysåsen :
2 1/2 dl creme fracihe
2 1/2 dl grädde
1 msk chilisås
Curry & salt efter smak och tycke

Gör så här:

  1. Ställ ugnen på 220 grader.
  2. Koka riset enligt anvisningar på förpackning.
  3. Häll det kokta riset ( bra om det inte är helt färdigkokt) i en ugnsform.
  4. Värm upp alla ingredienser till såsen och låt sjuda i fem minuter.
  5. Skiva julskinkan under tiden.
  6. Lägg dina skinkskivor över riset, fyll på med den goda såsen.
  7. Skiva lite små söta körsbärstomater över och riv en dl ost över.
  8. Gratinera i ugnen i cirka 15- 20 minuter.

Servera med en sallad.

Recept och foto: jennysmatblogg.nu

 

Ingredienser:

4 portioner

400 g julskinka
2 dl vispgrädde
4 msk chilisås (röd som brukar stå vid ketchuphyllan)
1 1/2 msk söt sherry
salt och peppar

Franskt ris:
3 dl avorioris
6 dl vatten
salt
1 tsk rosmarin eller timjan
1 lagerblad smulat

Gör så här:

  1. Koka upp avorioris, vatten, salt, rosmarin eller timjan och lagerblad i en kastrull. Låt riset koka under lock i 20 minuter.
  2. Lägg tunna skivor av julskinkan omlott i en smord, ugnsform.
  3. Blanda vispgrädde, chilisås, sherry, salt och peppar i en bunke.
  4. Slå gräddblandningen över skinkan och gratinera skinkan i 225 grader i 10-15 minuter.
  5. Servera med riset och en sallad.

Ingredienser:

Färsk strimlad mynta eller basilika
400 g julskinka
1 st purjolök
2 st morötter
4 stjälkar blekselleri
100 g ruccola (eller babyspenat)
200 g cocktailtomater
1 tärning grönsaksbuljong
0,5 tsk sambal oelek
salt, peppar
3 dl vatten
4 dl couscous

Gör så här:

  1. Laga till couscousen enl. anvisningar på paketet
  2. Ansa och skölj bort gruset från purjon. Strimla grovt. Skala morötterna och riv grovt.
  3. Ansa och skiva sellerin. Skölj ruccolan/babyspenaten. Strimla basilikan/myntan.
  4. Skär skinkan i lite större strimlor.
  5. Koka upp vatten med buljongtärningen/fonden, olivoljan och sambal oeleken.
  6. Värm purjon, morotsrivet, sellerin och tomaterna några minuter i buljongen. Salta och peppra.
  7. Lägg ner grönsakerna och buljongen i couscousen.
  8. Tillsätt den strimlade skinkan och basilikan/myntan.

Recept: tasteline.com

Ingredienser:

överbliven julskinka
1 gul lök
1 vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl creme fraiche
8 champinjoner
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 knivsudd cayennepeppar
oregano
salt/vitpeppar
12 tortillabröd
riven ost

Gör så här:

  1. Tärna julskinkan.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken och skiva champinjonerna.
  3. Hetta upp en panna med olja och bryn skinkan. Ta i löken och champinjonerna och låt svampen vätska ur. Ta i tomatpuré och krossade tomater och låt koka upp.
  4. Tillsätt creme fraichen och kryddorna så det blir en härlig sås.
  5. Lägg lite sås i nederkanten på ett tortillabröd och rulla ihop till en rulle som du lägger i en ugnsform. Strö ost över och gratinera i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter eller tills osten fått färg.

 

julskinka pizza

Ingredienser:

Pizzadeg:
25 g jäst
2.5 dl vatten
2 msk olja
0.5 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om. Tillsätt vetemjölet lite i taget – använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.
  2. Låt jäsa under bakduk ½ – 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.
  3. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
  4. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25×35 cm om man vill ha tunn pizza.
  5. Lägg på din fyllning och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Tomatsås:
3 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 ask körsbärstomater, alt krossade tomater, 400 g
1 msk oregano, hackad
salt, nymald svartpeppar, ev socker

  1. Hacka vitlök fint. Fräs den i olja utan att den tar färg.
  2. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med under omrörning en minut.
  3. Häll i tomater och krossa dem med en sked.
  4. Tillsätt oregano.
  5. Låt din tomatsås koka ihop på svag värme utan lock till en tjock sås ca 15-20 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en nypa socker.

Toppa nu din pizza med tomatsåsen, din överblivna julskinka som du strimlat, en god ost och precis det du själv tycker om!

 

- Annons -