Är du en sådan person som har ketchup till allt eller bara till makaronerna?
Vi hittade en film som visar hur en mycket välkänd producent av ketchup tillverkar sin variant av den populära tomatsåsen. Vill du göra egen ketchup får du ett bra recept här också.
OBS! För dig som har lite svårare med engelskan lägger vi en översättning under filmen 🙂
- Inte så förvånande är det tomatpuré som är basingrediensen i ketchup. Den kommer till fabriken i stora plastlårar, vakuumförpackad för att bevara fräschheten.
- Efter att ha öppnat plastlårarna tar företagets kvalitetskontrollant ett prov för att se så att purén har alldeles rätt tjocklek.
- Om provet är bra, ställer fabriksarbetarna plastlåren under en kraftfull luftdriven pump, trycker på en knapp och pumpen börjar flytta över tomatpurén till en stor förvaringstank i en hastighet av 14 kg på mindre än 10 minuter.
- När det är dags att använda tomatpurén för att tillverka ketchup överför ett invecklat rörsystem rätt mängd från förvaringstanken ner i stora kokkärl.
- Medan purén kokar rörs den hela tiden runt för att förhindra att den fastnar på kokkärlets väggar och för att blanda den med lökpulvret som nu hälls i. Alla ingredienser har noggrant mätts upp för att passa till denna mängden tomatpuré. Följande ingredienser som blandas i är salt, nektar från agaveplantan (istället för socker) där man först häller i en liten mängd som blandas runt för att sedan pumpa ut en stor mängd från en kran. Till sist tillsätts vitvinsvinäger.
- Av konkurrensmässiga skäl avslöjar tillverkaren varken blandningstiden, koktiden eller temperaturen ketchupen kokas i. Dessa är alla viktiga delar i detta topphemliga recept…
- På förpackningslinjen ställs flaskorna upprätt medan de förs till maskinen som ska fylla dem med ketchup. Under tiden förs den färdiga ketchupen genom ett invecklat kylningssystem på vägen mot flaskorna. Maskinen fyller 8 flaskor åt gången, 150 flaskor i minuten.
Du vet väl att du kan tillverka hemmagjord ketchup?
Här får du ett recept!
Ingredienser
- I kg röda tomater, hackade eller hela tomater på burk.
- 1 röd lök, grovt hackad
- 0,5 fänkål, grovt hackad
- 1-2 stjälkar celleri, grovt hackade
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 0,5 msk ingefära, färsk, riven
- 0,5 dl farinsocker
- 0,5-1 chilifrukt, beroende på styrka, tycke och smak, hackad
- 0,5 dl basilikablad, färska, finhackade
- 0,5 dl timjan, färsk, hackad
- 200 ml röd vinäger
- 1 msk koriander
- 1 msk Worchestersauce
- 3 dl vatten
- salt och peppar
- olivolja
Gör så här:
- Blanda alla grönsaker (utom tomaterna) i en panna med en skvätt olja i och krydda med vitlök, chili, ingefära, koriander, Worchestersauce, timjan, salt och peppar.
- Koka under omrörning på medeltemperatur i ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna och vatten och låt koka upp. Låt sjuda och reducera såsen nästan till hälften, till en tjockare konsistens.
- Addera basilikan och mixa såsen med en handmixer tills det blir en slät sås. Sila såsen 1-2 gånger för att få den riktigt slät.
- Häll tillbaka såsen i en ren panna, tillsätt socker och vinäger och låt den sjuda och få en ketchuplik konsistens. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter eget önskemål.
Recept: koket.se