Pannacotta – enkel men mycket lyxig efterrätt.
Pannacotta är italienska och betyder kokt grädde. Låter simpelt, är simpelt men fy sjutton så god den är och med lite kreativitet kan den även bli ett riktigt mästerverk.
Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna
Ingredienser:
Portioner 4–6 portioner
- 5 dl vispgrädde
- 1 st vaniljstång eller använd 1 tsk vaniljpulver
- 2 st gelatinblad
- 0.5 dl strösocker
Garnering:
Vad skafferiet, kylen än har att erbjuda, här är det fantasin som sätter gränserna.
Gör så här:
- Blötlägg gelatinbladen.
- Skrapa ut fröna ur en vaniljstång med en sked. Lägg sedan fröna och vaniljstången i en kastrull. (Om det är vaniljpulver du använder så är bara att placera det direkt i kastrullen.)
- Efter det häller du ner vispgrädden och sockret. Koka upp, rör om och låt det puttra 2-5 minuter. På så sätt får du ut mer vaniljsmak ur vaniljstången/pulvret.
- Plocka upp vaniljstången och släng den.
- Kastrullen tar du sedan av plattan då det är viktigt att gräddblandningen inte kokar när du lägger i gelatinbladen. Om det skulle göra det så skär det sig.
- Krama ur gelatinbladen och placera dom i den varma gräddblandningen. Vispa tills att dom har löst upp sig.
- Häll upp i fina portionsglas och låt dem ligga i kylen i minst två timmar.
- Garnera och Servera.