Annons

Att baka pepparkakor hör julen och lucia till. Pepparkakorna blir godast om man gör degen själv. Här hittar du ett klassiskt recept på underbart goda pepparkakor.

baka pepparkakor

Grundrecept pepparkaka

Receptet motsvarar ca 150 st pepparkakor.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 1⁄2 dl mörk sirap
  • 3 dl strösocker
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 1⁄2 msk malen malen kryddnejlika
  • 1⁄2 msk malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 10 dl vetemjöl

 

Gör så här:

  1. Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält.
  2. Häll blandningen i en köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om.
  3. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten.
  4. Arbeta samman degen, den blir ganska lös.
  5. Låt den vila i kyl ca ett dygn.
  6. Ta fram degen 1 timme innan utbakning.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och tag ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Låt kakorna svalna på plåten.

Servera och njut.

Visste du att..

Den 9 december är pepparkakans dag. Den instiftades av AB Annas Pepparkakor 1996.
Det är oklart hur pepparkakan fick sitt namn, men det sägs att pepparkakor ursprungligen innehöll peppar, medan andra säger att pepparn blev ingrediens senare och att alla exotiska kryddor förr i tiden kallades peppar.

Hur det än ligger till så är en sak säker – pepparkakor är ljuvligt goda.

Pepparkakshus

Pepparkakshus Globen i Stockholm

7 fantastiska pepparkakshus du inte får missa.

- Annons -