Polkagristryffel
Underbart mintigt julgodis, med polkagriskross i små chokladtryfflar som rullas i snövitt florsocker.
Ingredienser
200 g mörk choklad
1 dl grädde
1 dl krossade polkagrisar
Florsocker att rulla i
Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills chokladen smält helt och blandat sig med grädden. Rör i de krossade polkagrisarna när chokladen börjar svalna (krossa dem i en plastpåse med hjälp av en hammare – de ska vara finhackade och lite ojämnt krossade, inte pulvriserade). Häll smeten i en form eller på en tallrik klädd med plastfolie och låt stå ett par timmar i kylen. Skär sedan tryffeln i lagom stora bitar, forma till runda kulor och rulla i florsocker.
Therésia Erneborg är ett stort fan av att göra eget godis. Enligt henne är det oftast enklare än man tror och blir ofantligt mycket godare än det intorkade stackars plockgodiset i affären. Prova själv!
Ur boken Söta saker, av Therésia Erneborg för Gullers Förlag