Recept: Crepes kantarell av Per Moberg

KATEGORI

Här handlar det om frasighet och konsistens. Hoppa inte över sodavattnet i crêpessmeten och försök få svampstuvningen att hålla ihop utan att reda den. Det går om man kokar ner den omsorgsfullt och har lite feeling. Inget ska rinna ut när man skär i crêpesen, men stuvningen ska heller inte vara stabbig.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Håll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggen. Låt smeten svälla i cirka 30 minuter. Häll sodavattnet i smeten precis före stekningen och rör om.

Läs också: Pannkakor – bästa receptet för att lyckas varje gång!

Hetta upp smör i en pannkakslagg eller stekpanna, häll i ett tunt lager smet och stek crepesen gyllenbruna på båda sidor. Hit går det bra att förbereda.

Värm ugnen till 225°C

Ingredienser till Crepes kantarell

4 portioner (ca 12 crêpes)

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl mjölk (minst 3 % fetthalt)
  • 3 ägg
  • 1/2 dl sodavatten, vichyvatten eller
  • annat kolsyrat mineralvatten
  • 3 msk smör till stekning
  • 2 dl riven lagrad ost till gratinering
  • grönsallad till servering
  • hackad persilja till garnering
  • Kantarellstuvning
  • 1 liter färska kantareller, 300 g
  • 1 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (minst 3 % fetthalt)
  • 2 msk smör till stekning
  • salt och nymald svartpeppar

Så här gör du stuvningen:

  1. Ansa och skär eller riv svampen i bitar.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs svampen på medelvärme i en stekpanna tills all vätska kokat in.
  4. Öka värmen, klicka ner smör, tillsätt löken och stek tills svampen är gyllenbrun.
  5. Pudra eventuellt över mjöl, rör om och häll i grädde och mjölk.
  6. Låt sjuda på svag värme i minst 5 minuter under omrörning.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg en klick stuvning på varje crepe, rulla ihop och lägg dem i en smord ugnsform.
  9. Strö över osten.
  10. Gratinera i övre delen av ugnen i 10–15 minuter.
  11. Garnera med persilja och servera med en grönsallad.

Per Moberg lagar ute – härlig kokbok

Per Moberg lagar gärna mat ute i det fria och nu har han samlat sina allra bästa ute-recept i en kokbok. Alla är tänkta att lagas ute, men blir givetvis precis lika goda på spisen där hemma.

Crepes kantarell 1

Vintips till maten

Varumärke: Lindeman’s Bin 65
Druva: Chardonnay
Förpackning: 750 ml PET
Pris: 89 kr
Smakprofil: Fruktig och frisk smak med inslag av fat, gula äpplen, päron och persika.

Crepes kantarell 2

 

Läs också: Tzatziki recept: Guide till perfekt hemgjord Tzatziki

Läs också: Korvstroganoff Recept: 6 enkla steg för bästa smak

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -