Röding recept som är sojabakad med vitvinssås och potatis är en utsökt rätt som kombinerar svenska klassiska smaker med en touch av Asien. Den milda rödingen får ett lyft av den salta sojan, medan vitvinssåsen tillför en fyllig och elegant smak. Grönsakerna ger rätten en frisk och syrlig kontrast, och regnbågsromen bidrar med en härlig sälta och lyxig känsla. Servera tillsammans med kokt mandelpotatis för en komplett måltid som passar både till vardag och fest.
Rätten är dessutom enkel att laga men imponerar stort vid servering. Sojabakningen av rödingen ger fisken en saftig och aromatisk smak, medan vitvinssåsen lyfter fram de asiatiska influenserna på ett delikat sätt. De syrliga grönsakerna bidrar med textur och fräschör, vilket balanserar de andra smakerna perfekt.
Passar extra bra till festligare tillfällen, särskilt om du vill imponera på dina gäster. Servera gärna med ett glas champagne eller annat mousserande vin för att fullända smakupplevelsen.
Röding recept – asiatiska smaker
4 portioner
- 4 rödingfiléer, à ca 180 g
- 1 msk neutral rapsolja
- 2 msk japansk soja
Vitvinssås
- 4 dl vitt vin
- 1 schalottenlök, tunt skivad
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 2 msk kycklingfond (koncentrerad på flaska
- 2 tsk majsstärkelse + 2 msk vatten
- 4 msk riven färsk ingefära, pressad genom
- en sil för att få fram saften
- 1 knippe gräslök, finhacka
- salt och nymalen svartpeppar
Grönsaker
- 6 gröna sparrisar
- 7 cm rättika
- ½ silverlök
- 1 liten citron, saften
- 2 tsk olivolja
Till servering
- 50 g regnbågsrom
- kokt mandelpotatis eller annan pressad potatis
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader, varm luftsfunktion.
- Skiva sparrisen tunt på diagonalen. Hyvla rättikan och silver löken riktigt tunt, gärna med mandolin. Lägg alltsammans i iskallt vatten medan du förbereder resten.
- Koka vinet med löken tills det har reducerat till hälften. Sila bort löken och koka upp vinet igen. Tillsätt grädde, crème fraiche samt fond och låt koka ihop i 5 minuter. Blanda majsstärkelse och vatten, häll ner i såsen och låt det hela få ett uppkok. Dra av såsen från värmen, tillsätt den pressade ingefärssaften och gräslöken. Smaka av med salt och peppar.
- Medan vinet reducerar, lägg rödingen i en oljad ugnsform med skinnsidan nedåt. Pensla sidan utan skinn med soja. Tillaga i ugnen tills fisken når 42 grader, det tar cirka 10 minuter.
- Lägg grönsakerna i en sil för att rinna av. Ringla över citronsaft, droppa på olja och blanda runt.
- Vänd på rödingen och dra försiktigt bort skinnet. Vänd igen och lägg upp på tallrikar tillsammans med såsen och de syrliga grönsakerna. Toppa rödingen med regnbågsrom och servera med potatisen.
Läs också: Äppelmos: Recept på en oemotståndlig svensk klassiker
Fakta om röding
Röding (Salvelinus alpinus) är en laxfisk som främst lever i kalla sjöar och vattendrag på norra halvklotet, särskilt i Skandinavien och Nordamerika. Den trivs bäst i djupa och kalla sjöar, ofta nära eller ovanför polcirkeln, vilket gör att den förekommer i både fjällsjöar och arktiska vatten. Rödingens kött är ofta röd- eller laxrosa, och den är uppskattad för sin milda och delikata smak.
Här är några intressanta fakta om röding:
- Art och utseende: Röding tillhör släktet Salvelinus och är nära släkt med både öring och lax. Den har en strömlinjeformad kropp med silverfärgad eller olivgrön rygg, och sidorna är ofta täckta av ljusa eller orange fläckar. Bukfenorna kan vara orange med vita kanter.
- Livsmiljö: Röding är en kallvattensfisk som föredrar vatten med temperaturer under 10°C. I Sverige finns rödingen i fjällsjöar, djupa inlandssjöar och vissa älvar. Den kan också förekomma i bräckt vatten, som i Bottenviken.
- Föda: Rödingen äter främst insektslarver, plankton, kräftdjur och småfisk. I fjällsjöar är det vanligt att röding livnär sig på fjädermygglarver, medan den i större sjöar kan jaga småfisk som siklöja.
- Vandrande och stationär: Det finns både vandrande och stationära populationer av röding. De vandrande populationerna lever i havet eller stora sjöar och vandrar upp i floder och bäckar för att leka, medan de stationära stannar i samma sjöar hela livet.
- Näringsvärde: Röding är rik på omega-3-fettsyror, protein, vitaminer och mineraler, vilket gör den till ett nyttigt och näringsrikt val för fiskälskare. Den anses vara en av de mest hälsosamma fiskarna att äta tack vare sitt höga innehåll av nyttiga fettsyror.
- Kultur och tradition: I Sverige är röding en populär fisk både för sportfiske och i matkulturen. Den används ofta i exklusiva rätter och serveras ofta på finare restauranger, men är också ett uppskattat inslag i traditionell husmanskost i norra Sverige.
Röding är en mångsidig fisk som kan tillagas på flera sätt, inklusive grillad, ugnsbakad, stekt eller rökt, och den är lika god i enkla vardagsrätter som i mer avancerade festmåltider.
Läs också: Hummus recept: Oemotståndlig röra på 4 steg