Recept: Rostad löksallad med salami och gorgonzola

När man rostar löken hårt blir den fantastiskt söt och smakrik. Våga rosta den riktigt länge så den nästan blir lite knaprig – då blir den särskilt god.

Portioner: 4 förrätter

Tid: ca 30 minuter

 

  • 3 gula lökar
  • 2 röda lökar
  • 2 bananscharlotten
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • ½ ask valfri plocksallad, t ex mangoldskott
  • 2-3 kvistar rosmarin
  • 24 tunna skivor valfri salami
  • ca 150 g gorgonzola

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala lökarna och skär av botten samt en liten bit av toppen (så att de blir lättare att dela på.) Skala av lager för lager och lägg ”lökbladen” i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över samt salta och peppra. Rosta mitt i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de är hårt rostade. De får gärna vara lite svarta i kanterna. Ta eventuellt bort sharlottenlöken efter halva tiden då den blir färdig snabbare. Låt svalna.
  2. Lägg ut salamiskivorna lite omlott på fyra tallrikar eller ett stort fat. Sväng samman den rostade löken tillsammans med plocksallad samt plockad rosmarin och smaka av med salt och peppar. Lägg löksalladen mitt på salamiskivorna. Bryt gorgonzola i mindre bitar och strö över sallad och salami. Servera genast.