Spaghetti Ragú: Recept på autentisk italiensk middag

KATEGORI

Sandra Mastio delar med sig av sitt bästa recept på en härlig ragú.

Tipset är att göra mycket och frysa in det som blir över, som Sandra själv säger ”Ska ta dig tiden och energin att göra den här sjukt goda ragún kan du lika gärna göra ordentligt, ragú borde alltid finnas i allas frys – alltid. Livet en stressig tisdag blir bara så mycket enklare då.”

Ingredienser för Spaghetti Ragú (8 portioner)

  • 800 g spaghetti + 8 liter vatten + 80 g salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 2 stjälkar selleri
  • 4 msk färsk rosmarin
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 700 g nötfärs
  • 5 dl rött vin
  • 800 g krossade tomater
  • 500 g passerade tomater
  • 2 torkade piri piri
  • 3 stora bitar torkad karljohansvamp
  • 3 lagerblad
  • 1 parmesanskalk
  • 1–2 tsk salt
  • 1 dl riven parmesan

Så här gör du Spaghetti Ragú

  1. Hacka lök, vitlök, morot, selleri, rosmarin och timjan så fint du bara kan.
  2. Hetta upp olivoljan i en gryta, gärna i gjutjärn. Stek lök, vitlök, morot, selleri, rosmarin och timjan försiktigt i olivoljan tills allt mjuknat, men utan att få färg. Klicka ner tomatpurén och låt steka med i 1 till 2 minuter.
  3. Lägg färsen i pannan och stek tills den är genomstekt men utan stekyta. Fördela den fin under stekningen.
  1. Häll i vinet, rör om och låt koka upp.
  2. Tillsätt tomaterna, smulad piri piri, svamp, lagerblad och parmesanskalk. Rör om ordentligt.
  3. Låt sjuda under lock på låg värme i 1 timme. Sätt sedan locket på sniskan och låt koka i 30–60 minuter till på medelhög värme så att vätskan reducerar. Ragún ska bli så pass kraftig i texturen att den kan skedas upp utan att rinna ut.
  4. Smaka av med salt (tänk på att en hel del sälta kommer att tillföras från pastan och parmesanen)
  5. Koka spaghettin 3–4 minuter kortare än tiden som anges på paketet. Spara några deciliter pastavatten, slå av resten.
  6. Rör ihop pasta och ragú. Späd skedvis med pastavatten om du vil ha en aningen lättare sås.
  7. Plocka eventuellt upp svampen, parmesanskalken och lagerbladen. Servera med parmesanost!

Vintips till middagen

 

Spaghetti Ragú 1

Varumärke: Lindeman’s BIN 50
Druva: Shiraz
Förpackning: 750 ml PET
Pris: 87 kr
Smakprofil: Ett balanserat och fruktigt vin med inslag av björnbär, peppar, blåbär, viol och hallon.

Läs också: Tzatziki recept: Guide till perfekt hemgjord Tzatziki

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -