Vegetariska julrecept för alla

I denna artikel har vi tagit med en härlig blandning av vegetariska julrecept. Du hittar recept på två olika soppor men även vegetariska köttbullar och en vegetarisk julskinka.

 

Tillagningstid: 40 minutervegetarisk-julmat

Portioner: 4

Vegetariska köttbullar med ost, solroskärnor och ägg. Passar perfekt som ett vegetariskt alternativ på julbordet.

 

2 dl solroskärnor

2 dl ströbröd

2 dl mellanlagrad ost, riven

1 liten lök, riven

1 klyfta vitlök, riven

4 ägg

1 krm kryddpeppar

salt och nymalen svartpeppar

1 msk grönsaksfond

0,5 msk soja

smör och neutral rapsolja, att steka i

  1. Rosta solroskärnorna i torr medelvarm panna i 5 minuter. Låt svalna något och lägg sedan i en mixer. Kör till en smulig massa. Tillsätt ströbröd, ost, lök, vitlök och ägg. Tillsätt grönsaksfond och soja. Smaka av med kryddpeppar, salt och svartpeppar.
  2. Låt svälla i 10-15 minuter.
  3. Forma till små bollar och stek dem sedan i smör och olja så de får fin yta runtom. Servera!

 

 

 

Tillagningstid: 3 timmarvegetarisk-julskinka

Portioner: 4

1 st kålrot

0,5 st gul lök

10 st kryddpepparkorn

2 tsk salt

 Griljering:

3 msk senap

1 äggula

0,5 dl ströbröd

  1. Ansa lök. Koka upp kålrot med lök, kryddpeppar, salt och vatten så att det täcker. Koka tills kålroten är mjuk rakt igenom, cirka 1½-2 timmar beroende på storlek.
  2. Sätt ugnen på 225°C. Skala kålrot. Blanda senap med äggula. Pensla senapen på kålroten. Strö över ströbröd.
  3. Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
  4. Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.

 

Förberedelser: 20 minuter vegetarisk-jansson

Tillagningstid: 45-50 minuter

Portioner: 4

En krämig och god Jansson där ansjovisen är ersatt med syltlök.

[/tab] [tab title=”Ingredienser”]

1 rödlök

50 g smör

750 g mjölig potatis

1 dl syltlök

½ tsk kryddpeppar

1 lagerblad

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 msk ströbröd

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och skär löken i tunna skivor eller klyftor. Fräs dem mjuka i lite smör i en stekpanna.
  3. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
  4. Skär syltlöken i bitar.
  5. Stöt kryddpeppar och lagerblad i en mortel och blanda med salt.
  6. Varva potatis, lök, syltlök, peppar, lagerblad och salt i en ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbröd och klicka på resten av smöret.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.

 

Energi: 440 kcal

Protein: 5 g

Kolhydrater: 33 g

Fett: 31 g

Förberedelser: 25 minutervegetariska julrecept

Tillagningstid: 25 minuter

Portioner: 6

När du väl har hält soppan i skålar, smula över lite av din favoritädelost, om du så önskar.

 

1 stor gul lök

1 stor potatis, skalad

3st stjälkselleri

2 matskedar olivolja

1 huvud broccoli, omkring 375 g

2 vitlöksklyftor, skalade och grovt hackade

1,3 l grönsaksbuljong

25 g färsk basilika

  1. Skär löken i halvor och skala bort det bruna skalet från båda halvorna. Därefter grovhackar du löken. Sedan skalar och grovhackar du potatisen och därefter grovhackar du också selleristjälkarna.
  2. Värm upp olivoljan i en stor kastrull på låg-medelvärme. Tillsätt den hackade löken, potatisen och sellerin. Koka under omrörning i ungefär 5-10 minuter eller tills grönsakerna börjar få en fin färg.
  3. Skär bort broccoli-stjälken och halvera alla stora buketter. Hacka sedan stjälken i småbitar. Tillsätt broccolin, den hackade stjälken, vitlöken och buljongen i kastrullen. Låt blandningen koka, sänk sedan värmen och låt sjuda i 10 minuter.
  4. Tillsätt resten av stjälkarna och basilikan, spara några fina löv till att använda som garnering. Kör soppan i en mixer tills den blir riktigt jämn (i omgångar om det behövs), eller använd en stavmixer för att mixa direkt i kastrullen (med värmen av). Häll tillbaka soppan i den tomma kastrullen och krydda.
  5. Värm upp soppan före serveringen (om det behövs), därefter servera i 6 stycken skålar. Skvätt lite olivolja över soppan, om du vill, och garnera med de sparade basilikalöven. Servera gärna med bröd.

Kalorier: 95

Totalt fett: 5g

Mättat fett: 1g

Totalt kolhydrater: 9g

 

 

Förberedelser: 25 minuterjulrecept rödbeta

Tillagningstid: 40 minuter

Portioner: 8

I denna härliga vegetariska soppa använder vi förkokta rödbetor för att påskynda förberedelserna.

 

25 g smör

2 stora lökar, finhackade

2 selleristjälkar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk timjan, gärna löv som du hackar, glöm inte att du behöver extra till garnering

350 g potatis, skalad och tärnad

1,2 liter varm grönsaksbuljong

3 x 250g förpackningar vakuumförpackade rödbetor

8 msk creme fraiche

40g påse rotfruktchips

1 Smält smöret i en stor kastrull med ett lock på svag värme. Lägg till lök och selleri, täck och koka i 12min tills det har mjuknat. Tillsätt vitlök och timjan, koka en minut till, så att det uppstår en härlig doft.

2 Häll i potatis och buljong, koka upp och låt sjuda, med lock på, i 25 min tills potatisen har mjuknat. Avlägsna från plattan. Lägg i de förkokta rödbetorna och blanda till en puré. Krydda efter smak.

3 Sätt tillbaka kastrullen på plattan för att värma igenom. Häll upp soppan i 8 varma skålar, toppa varje skål med 1 msk crème fraîche, och några rotfruktschips och tillsätt lite timjan.

 

Kalorier: 200

Totalt fett: 11g

Mättat fett: 4g

Totala kolhydrater: 15g