Vegetariska julrecept för alla
I denna artikel har vi tagit med en härlig blandning av vegetariska julrecept. Du hittar recept på två olika soppor men även vegetariska köttbullar och en vegetarisk julskinka.
Vegetariska köttbullar
Portioner: 4
Vegetariska köttbullar med ost, solroskärnor och ägg. Passar perfekt som ett vegetariskt alternativ på julbordet.
- 2 dl solroskärnor
- 2 dl ströbröd
- 2 dl mellanlagrad ost, riven
- 1 liten lök, riven
- 1 klyfta vitlök, riven
- 4 ägg
- 1 krm kryddpeppar
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 msk grönsaksfond
- 0,5 msk soja
- smör och neutral rapsolja, att steka i
- Rosta solroskärnorna i torr medelvarm panna i 5 minuter. Låt svalna något och lägg sedan i en mixer. Kör till en smulig massa. Tillsätt ströbröd, ost, lök, vitlök och ägg. Tillsätt grönsaksfond och soja. Smaka av med kryddpeppar, salt och svartpeppar.
- Låt svälla i 10-15 minuter.
- Forma till små bollar och stek dem sedan i smör och olja så de får fin yta runtom. Servera!
Portioner: 4
- 1 st kålrot
- 0,5 st gul lök
- 10 st kryddpepparkorn
- 2 tsk salt
3 msk senap
1 äggula
0,5 dl ströbröd
- Ansa lök. Koka upp kålrot med lök, kryddpeppar, salt och vatten så att det täcker. Koka tills kålroten är mjuk rakt igenom, cirka 1½-2 timmar beroende på storlek.
- Sätt ugnen på 225°C. Skala kålrot. Blanda senap med äggula. Pensla senapen på kålroten. Strö över ströbröd.
- Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
- Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.
En krämig och god Jansson
Tillagningstid: 45-50 minuter
Portioner: 4
En krämig och god Jansson där ansjovisen är ersatt med syltlök.
- 1 rödlök
- 50 g smör
- 750 g mjölig potatis
- 1 dl syltlök
- ½ tsk kryddpeppar
- 1 lagerblad
- 1 tsk salt
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 msk ströbröd
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala och skär löken i tunna skivor eller klyftor. Fräs dem mjuka i lite smör i en stekpanna.
- Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
- Skär syltlöken i bitar.
- Stöt kryddpeppar och lagerblad i en mortel och blanda med salt.
- Varva potatis, lök, syltlök, peppar, lagerblad och salt i en ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbröd och klicka på resten av smöret.
- Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.
Broccoli och sellerisoppa
Tillagningstid: 25 minuter
Portioner: 6
När du väl har hält soppan i skålar, smula över lite av din favoritädelost, om du så önskar.
- 1 stor gul lök
- 1 stor potatis, skalad
- 3st stjälkselleri
- 2 matskedar olivolja
- 1 huvud broccoli, omkring 375 g
- 2 vitlöksklyftor, skalade och grovt hackade
- 1,3 l grönsaksbuljong
- 25 g färsk basilika
- Skär löken i halvor och skala bort det bruna skalet från båda halvorna. Därefter grovhackar du löken. Sedan skalar och grovhackar du potatisen och därefter grovhackar du också selleristjälkarna.
- Värm upp olivoljan i en stor kastrull på låg-medelvärme. Tillsätt den hackade löken, potatisen och sellerin. Koka under omrörning i ungefär 5-10 minuter eller tills grönsakerna börjar få en fin färg.
- Skär bort broccoli-stjälken och halvera alla stora buketter. Hacka sedan stjälken i småbitar. Tillsätt broccolin, den hackade stjälken, vitlöken och buljongen i kastrullen. Låt blandningen koka, sänk sedan värmen och låt sjuda i 10 minuter.
- Tillsätt resten av stjälkarna och basilikan, spara några fina löv till att använda som garnering. Kör soppan i en mixer tills den blir riktigt jämn (i omgångar om det behövs), eller använd en stavmixer för att mixa direkt i kastrullen (med värmen av). Häll tillbaka soppan i den tomma kastrullen och krydda.
- Värm upp soppan före serveringen (om det behövs), därefter servera i 6 stycken skålar. Skvätt lite olivolja över soppan, om du vill, och garnera med de sparade basilikalöven. Servera gärna med bröd.
Rötbetssoppa
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 8
I denna härliga vegetariska soppa använder vi förkokta rödbetor för att påskynda förberedelserna.
- 25 g smör
- 2 stora lökar, finhackade
- 2 selleristjälkar, finhackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk timjan, gärna löv som du hackar, glöm inte att du behöver extra till garnering
- 350 g potatis, skalad och tärnad
- 1,2 liter varm grönsaksbuljong
- 3 x 250g förpackningar vakuumförpackade rödbetor
- 8 msk creme fraiche
- 40g påse rotfruktchips
1 Smält smöret i en stor kastrull med ett lock på svag värme. Lägg till lök och selleri, täck och koka i 12min tills det har mjuknat. Tillsätt vitlök och timjan, koka en minut till, så att det uppstår en härlig doft.
2 Häll i potatis och buljong, koka upp och låt sjuda, med lock på, i 25 min tills potatisen har mjuknat. Avlägsna från plattan. Lägg i de förkokta rödbetorna och blanda till en puré. Krydda efter smak.
3 Sätt tillbaka kastrullen på plattan för att värma igenom. Häll upp soppan i 8 varma skålar, toppa varje skål med 1 msk crème fraîche, och några rotfruktschips och tillsätt lite timjan.