Bjud på en glögg du smaksatt själv!
Det är så enkelt att göra egen glögg. Ofta blir den heller inte så söt som köpt glögg och så mycket godare!
Klassikern är en vinglögg gjord på rött vin. Kanel, kryddnejlika, pomeransskal och kardemummakärnor är de kryddor som oftast är med, ingefära är också vanligt och även stjärnanis förekommer.
Man kan antingen koka upp kryddorna med vatten och sedan sila bort dem och blanda i vin och övriga ingredienser, eller låta kryddorna ligga i lite sprit minst ett dygn innan de silas bort och spriten blandas med vinet och resten av ingredienserna.
Du behöver:
- 1 dl strösocker
- 1 tsk rivet citron- och apelsinskal
- 1 bit hel kanel
- 10 kryddnejlikor
- 1 cm färsk ingefära
- 1 flaska rött vin
Så här gör du:
- Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt stå och dra i några timmar.
- Värm upp det innan serveringen, det får inte koka. Sila ifrån kryddorna och häll upp i förvärmda glas eller muggar.
- 1 st flaska vitt vin
- 2 st kanelstänger
- 5 st vitpepparkorn
- 5 st kryddnejlikor
- 0,5 g saffran, helst trådsaffran
- 1 st vaniljstång, snittad och urgröpt
- 0,5-1 msk flytande honung
- 1 st apelsin, skalad och klyftad, allt ska med
- färsk ingefära, en bit färsk
- 1 msk florsocker
Så här gör du:
- Lägg alla ingredienser utom florsockret i en kastrull och låt sjuda upp, den får inte koka!
- Låt sedan stå att dra i cirka 1 timme. Sila av men spar gärna vaniljstången och kanelen.
- Hetta upp på nytt och smaka av med florsocker. Servera i små glögglas och gärna med en bit kanel i varje glas.
Recept och bild: köket.se
Du behöver:
- 5 dl rött vin
- 5 dl utspädd blåbärssaft
- 3 msk socker
- 2 st kanelstänger
- 2 bitar pomeransskal
- 2 st hela nejlikor
- 0,5 dl frysta blåbär
- torkade bär och mandel till servering
Gör så här:
1. Värm vin, blåbärssaft, socker och kryddor. Dra av från plattan och lägg i blåbären.
2. Blanda torkade bär och mandlar och servera till blåbärsglöggen
Recept och bild: tasteline.se