Typ av garageport

KATEGORI

Olika typer av garageport

Vilken typ av garageport man ska välja beror både på hur man ska använda garaget, vilket utseende man önskar och vilken funktion man behöver. De vanligaste garageportstyperna är takskjutport, slagport och vipport.

Slagport

Är en traditionell port där den ena dörren låser med spanjolett och den andra används som en vanlig dörr, smidigt om man vill använda garaget som förråd eller hobbyrum.

Den här modellen spar utrymme inne i garaget men öppnas utåt vilket gör att det alltid måste vara fritt från både snö och bilar framför porten. Passar mycket bra i ett väldigt lågt garage och även på lite äldre och lantliga hus. Få vet att slagporten går att få automatisk med möjlighet till öppning både med hjälp av knapp, fjärrkontroll eller koddosa.

Föredrar man en manuell port är det viktigt att installera rejäla uppställningsbeslag för att inte riskera att porten blåser igen om personer eller bilar.

typ av garageport 1
Slagport

Takskjutport

En takskjutport är smidig, lätt att öppna och sparar plats utanför garaget. Den passar de flesta öppningar – även breda dubbelgarage – och fungerar utmärkt för automatisk öppning, med eller utan fjärrkontroll.

En takskjutport monteras alltid på insidan av portöppningen. Den består av horisontella sektioner som staplas på varandra och skjuts upp under taket i skenor. Takskjutporten stjäl inget utrymme – varken utanför eller innanför öppningen, vilket till exempel innebär att du inte behöver skotta snö för att kunna öppna garaget.

Några nackdelar med en takskjutport? Ja, det skulle vara att den stjäl ett visst utrymme i höjdled och att den kräver noggrann montering av skenor för att löpa friktionsfritt. Vilket i och för sig inte är något som helst problem om du anlitar en garageportexpert!

typ av garageport 2
Takskjutport

Vipport

Med en vipport får du en klassisk och pålitlig port med välbeprövad konstruktion. Vipporten är enkel att montera och sköta och kräver heller inte något djup inne i garaget på samma sätt som en takskjutport gör.

Vipporten har flera fördelar. Förutom att den har få rörliga delar och finns i många olika utföranden, kan de i oisolerad form bli riktigt prisvärda. Den finns i många färger, former och material.

Nackdelar då? En nackdel är att en vipport stjäl utrymme både framför och inuti garaget. De begränsar även inkörningshöjden. Har du en gammal vipport, från 1970- eller 1980-talet? Kontrollera att både fjädrar och infästningar fungerar som de ska.

typ av garageport 3
Vipport

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -