- Annons -

Så här går du tillväga för att utforma din egen port

Valet av garageport ger fler valmöjligheter än vad man kanske tror. Först måste man välja vilken typ och funktion man önskar men efter det finns även en hel del designval att göra. En undersökning bland mäklare visar också att hur ytterdörr och garageport ser ut inverkar på husets slutpris.

Oavsett vilken stil ditt hus har så kan du hitta eller enkelt skapa en garageport som matchar den övriga exteriören. De verktyg som finns att tillgå utöver typ av port är yta, profil/modell, kulör, fönster, belysning och dekorationer.

Yta

Ytan är portens struktur. Här hittar du allt från äkta granpanel till sofistikerade matta ytor eller traditionell träimitation. Vissa traditionella ytor finns hos flera tillverkare men många tillverkare har också designat sina egna ytor. När du väljer yta bör du ta ställning till om du vill att garageporten ska bryta av eller smälta in i garaget? Om du vill att den ska ha samma stil som husets entré- eller altandörrar. Vissa ytor är svårare att rengöra än andra, fråga alltid om skötselråd på den ytan som du väljer.

Alla portar kommer inte med många ytval men du kan hitta både takskjutportar och slagportar i många ytor och behöver inte välja de dyraste produkterna för att hitta ett brett urval.

Modell/Profil

Modell eller profil, är portens mönster. Här varierar alternativen mycket beroende på typ och fabrikat. Slagportarna finns i allt från traditionella arbetade modeller som fiskben och allmoge till stilrena liggande modeller.

Den vanligaste av alla modeller när det kommer till takskjutportar är M-profil. Mönstret är enkelt liggande och efterliknar breda plank. Profilen passar bra till de flesta trävillor. Syskon modellerna S- och L-profil har smalare respektive bredare mönster. S-profilen passar mycket bra till tegelhus och trähus med smalare panel medan L-profilen ger en modern stil som både passar för rappade hus och även i det fall man vill addera fönster i porten så är det enklast att få snyggt i en L-porfil.

Letar du efter en mer industriell stil är Micro och Macrorib perfekta varianter i korrigerad plåt.

Till takskjutportar erbjuder marknaden även flertalet mer bearbetade modeller som Toprib, D-profil, T-profil, Kassett och Retro. Retro finns i flera modeller och efterliknar dörrar till gamla vagnshus, hästgårdar eller ladugårdsdörrar. Ursprungsmodellen är designad i Sverige passar perfekt med fönster och kan monteras med prydnadsbeslag för att förstärka känslan av en händ slagport.

Kulör

De allra flesta garageportar kommer i en vit kulör, beroende på fabrikat finns sedan vissa standardfärger, då ofta mot ett färgtillägg. Standardfärgerna varierar mellan porttyperna. Vill man istället välja exakt NCS-kulör går det på flera portar men till en extrakostnad med några få undantag. Efter att ha sett en ökad förfrågan på specialförger, främst för att matcha entrédörr med Garageport tog Garageportexperten 2018 fram Sverigeporten där du väljer färg fritt utan extra tillägg.

Fönster och dekoration

Till sist har det blivit dags att välja fönster. Det finns i en hel uppsjö , runda, rektangulära, bågformade och med spröjs. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Varför vill man ha fönster i sin garageport? Många garage är mörka och då inte bara av snålhet utan för att man vill utnyttja väggarna maximalt i garaget. Att sätta in fönster i garageporten är ett prisvärt och platseffektivt sätt att få ljus i utrymmet. Extra användbart om du tänker meka eller arbeta inne i garaget.

Vill man istället pryda sin garageport finns möjlighet till att beställa egendesignade figurskurna dekorationer.

- Annons -