Hemma hos Malin Persson

KATEGORI

Malin Persson ger nytt liv åt gamla ting

Hemma hos inredaren och programledaren Malin Persson är det högt i tak – i dubbel bemärkelse. Hon älskar att blanda olika stilar och låter gärna naturen ta plats.

Bor: i en sekelskiftesvilla i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo i Malmö.
Familj: Maken Damiano och barnen Tiago, Milo och Cleo
Gör: Inredare, programledare, barägare, modell och bloggare.
Aktuell: som ny programledare för ”Trädgårdstisdag” i SVT och med bloggen malin.elledecoration.se
Instagram: @themalinpersson

Behaglig popmusik strömmar ut ur högtalarna i den imponerande sekelskiftesvillan utanför Malmö.

– Jag har alltid på musik när jag är hemma, det sätter stämningen på ett sådant bra sätt, säger Malin Persson och visar oss in i köket.

– Köket är husets hjärta. Det är här vi umgås mest. Vi ville ha ett osvenskt kök i italiensk stil och med fransk bistrokänsla.

Det märks på inredningen att hon har bott 16 år i Italien. Vid altandörren växer ett olivträd i en stor kruka och på golvet drar en korg fylld med apelsiner ögonen till sig. På ett av borden står ett litet övervintrat fikonträd med ännu omogna frukter.

Det är högt i tak i hela huset och de helkaklade vita väggarna i köket bryter av snyggt mot den svarta inredningen och detaljer i varma metaller som guld, koppar och mässing.

Längs ena väggen tronar ett enormt svart träskåp med glasdörrar, fyllt med vackert porslin, glas, kannor och fina teburkar.

– Allt i köket har gjorts med skåpet som utgångspunkt. Det var den första möbel jag visste att jag ville ha här. Det stod i min svärmors butik i Rom och när hon stängde fick vi det.

Malin Persson i trädgården

I trädgården blir det jordgubbsplantor även i år – och tomatplantor. ”Jag gillar att snöa in på något. Jag ska odla massor av olika sorter”.

Älskar allt gammalt

I Rom arbetade Malin Persson som modell åt de stora modehusen och drev en bar tillsammans med maken Damiano. Baren äger de fortfarande, men för tre år sedan bestämde de sig för att flytta hela familjen till Sverige.

– Vi hyrde ett ställe i Falsterbo över sommaren och trivdes så bra att vi bestämde oss för att börja titta på hus. Jag satt i flera veckor och Hemnet-knarkade, säger hon och skrattar.

De gick på flera visningar, bland annat en i Limhamn. När visningen var klar sade mäklaren att det fanns ett renoveringsobjekt 500 meter längre bort som de också borde kika på.

– Vi var verkligen inte ute efter något renoveringsobjekt, men så fort vi klev innanför dörren kände vi att vi skulle bo här. Jag är en romantiker och älskar gamla hus och gamla grejer. Vi såg direkt alla möjligheterna.

Sekelskiftesvillan är byggd 1909, men i 1600-talsstil. Den som lät bygga huset var Malmös dåvarande brandchef. Han ville ha en pampig villa med bland annat trappstegsgavlar.

– Huset är väldigt charmigt och vi har behållit alla golv, vissa dörrpartier och blyinfattade fönster. Ytterdörren är ny, för den var i dåligt skick, men vi lät göra en kopia av originalet för att behålla stilen.

Huset var vitmålat när de flyttade in, men när hantverkarna började skrapa upptäckte de sandstenen under. Så de fortsatte att skrapa – och nu ser villan återigen ut som den gjorde i början av förra seklet.

– Många i området har stannat oss på gatan och berömt oss. De tycker det är jättekul att huset återfått sitt ursprungliga utseende, säger Malin.

 

Malin Persson Vardagsting stilleben

Malin Persson gör gärna stilleben av vackra och samtidigt funktionella vardagsting.

Renoverade från grunden

Villan var i mycket dåligt skick när de köpte den. Ingenting hade gjorts sedan 1940-talet. Familjen har renoverat i två och ett halvt år.

– Vi har gjort ALLT man kan göra. Vi har slagit ut väggar, dränerat, lagt om taket, gjort nya badrum, nya fönsterkupor, dragit ny el … Det har varit långa år, säger Malin Persson.

Men sedan kunde det roliga börja, som val av kakel och färger.

– Det är det bästa med att renovera från grunden, att man inte behöver kompromissa, utan kan göra som man vill.

Inredningen består av en blandning av nytt, ärvt och fyndat. Malin älskar att gå på loppis och är stammis i många antikaffärer. Favoritfyndet är vardagsföremål som både är vackra och går att använda.

– Form och funktion går hand i hand för mig, säger hon.

Hon gör ofta vackra stilleben av hushållsredskap och andra vardagsföremål, gärna i kombination med något från naturen. Hon köper sällan snittblommor, utan tar hellre in kvistar, grenar och annat från trädgården.

Malin Persson bor i trädgården

Trädgården är en plats där hon spenderar mycket tid.

– Vi bor i princip här ute på sommaren, säger hon där vi står på trädäcket.

Hon berättar om alla roliga projekt de ska ta sig an inom de närmsta veckorna. De ska bland annat mura upp en grill, anlägga syrenberså och göra ett staket av granslanor.

I träden svajar glaskulor och lampor stillsamt. I ena hörnet står pallkragar som ska fyllas med nya plantor. Längre bort syns början på en pilkoja till barnen som ska få luktärter runt varje gren så att den doftar gott.

– Intresset för att plantera har kommit med åldern. Jag älskar det!

I år är det tomattema som gäller.

– Jag ska odla massor av olika sorter. Tomat är min favoritgrönsak.

På trädäcket står en gammal byrå som hon hittade på loppis för en 50-lapp. Perfekt plats för kryddodlingen, som tittar ut ur de utskjutna lådorna. I en liten blå barnkoffert ska hon odla smultron.

Malin Persson altanen

Familjen bor i princip ute på trädäcket på sommaren. Malin har planterat örter i en gammal byrå. I den blå resväskan ska det planteras smultron.

Magiskt med magnolian hos Malin Persson

Malin är expert på att ta tillvara sådant som annars skulle gå till tippen. På trädäcket på husets baksida har Malin gjort en läs- och myshörna. Ovanpå ett stort beigerosa expansionskärl som använts för det gamla vattensystemet i huset har hon placerat ut härliga filtar och kuddar. Ett stort magnoliaträd blommar när vi är på besök och blir ett magiskt tak över hörnan.

Expansionskärlet har använts i ett tidigare vattensystem i huset och låg och skräpade på vinden. Det väger 300 kilo och krävde en förstärkning av trädäcket undertill.

– Hantverkarna tyckte jag var galen som inte lät dem slänga det. Men det blev ju hur bra som helst. Efter ett tag lärde de känna mig och förstod att de inte ska ta egna initiativ, utan fråga mig först, säger hon leende.

Malin Persson luktar på den vackra Magnolian

Den vackra magnolian står precis utanför köket. Under dess grenar har Malin Persson sin mys- och läshörna.

På trädäcket står också en lång bänk där familjen äter och har gäster på grillmiddagar på sommaren. De lika långa bänkarna bärs upp av ”stubbar” – delar av en nedsågad kastanj som stod på husets framsida. Resten av delarna har sågats ut i form av stolar med ryggstöd och står runt ett bord i trädgården.

– Trädet har levt här i hundratals år och det kändes fint att kunna göra ny plats för det när vi blev tvungna att ta ner det. Jag tycker om att återanvända saker och ge det nytt liv.

Malin pyntar träd med glaskula

Malin pyntar gärna träden med glaskulor, lampor och annat fint.

Malin Perssons bästa trädgårdstips

  • Ha tålamod! För mig är trädgårdsarbete som att vårda ett barn. Våga experimentera och prova nya saker. Låt trädgården ta tid på sig.
  • Våga snöa in på något som du känner mycket för. Jag älskar till exempel tomater och har bestämt mig för att odla massor av olika sorter i år.
  • Plantera i allt! Utom i krukor! Resväskor, byråer och burkar är mycket charmigare. Det gör inget om det inte håller i flera år. Du vill ju ändå förnya dig och plantera nytt efter en säsong eller två.
  • Använd träden som stämningshöjare. Lampor i träden tycker jag är jättefint. Man kan också hänga glaskulor och annat man tycker om i dem. Och hänggungor. Jag brukar sitta i en hängkorg i vårt äppelträd och njuta av livet.

Text Charlotte Pehrson, foto Carolina Byrmo.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -