- Annons -

Micke Leijnegard bygger drömhuset i Roslagen

Vi har byggt vårt hus helt från scratch och så småningom blir vi väl klara, säger programledaren Micke Leijnegard om sitt fantastiska sommarhusprojekt.

Yrke: journalist och programledare på SVT
Sommarboende: i Öregrund, Roslagens Skärgård.
Familj: hustrun Sanna, barnen Igor 6 år och Varg, 2 år.
Aktuell med: en ny säsong i höst av Genikampen.

Micke Leijnegard - stugan
Huset påminner om gamla söderkåkar som fanns förr i tiden. Här är den gamla entrédörren.

 

Micke Leijnegard lägger golv Micke Leijnegard i solstol utanför stugan

Micke Leijnegard isolerar och lägger golv

– Allt tar tio, tjugo och trettio gånger längre tid, än man från början tänkt sig, säger Micke Leijnegard när han står på tomten vid det lilla sommarhuset som han bygger i Skärgården. Nu hoppas jag att det ska bli inflyttningsklart till jul.

Huset är c:a 38 kvm med ett loft på 15 kvm och i första hand tänkt som familjens sommarnöje. Det är här ute i skärgården, vid havet, som Micke Leijnegard trivs allra bäst och kan mysa och riktigt koppla av från tv-jobbet.

– Vi letade aktivt efter ett sommarboende och velade fram och tillbaka. Svärfar ägde ju den här tomten och bor i närheten. Sagt och gjort. Vi bestämde oss för att bygga här. Vi kommer så bra överens, så det känns ändå som vårt eget.

Tomten hade potential. Utmaningen blev att återskapa¬ sittt lantliga drömhus, precis så som Micke själv tänkt sig att det skulle bli.

– Det är magiskt vackert här. Den lummiga tomten ligger fint till med havet på tre sidor och en fenomenal utsikt på höjden över marinan. Vi kan inte få det bättre.

Atmosfären i Skärgården tilltalar Micke Leijnegard som ursprungligen kommer från Sävsjö i Småland. För närvarande bor familjen på Söder i Stockholm.

Det är uppenbart att Micke tycker att idyllfaktorn på landet är högre än i storstaden. Men två små barn är det förstås en fördel att ha ett sommarhus på landet, där hela familjen kan koppla av. Det är ett annat sätt att leva här ute och då kanske behöver man faktiskt inte behöver ha så stort?

Micke Leijnegard Blommor vid stugan Micke Leijnegard utsikt från stugan

Nytillverkat retro

Det lilla söta huset för tankarna till gamla arbetarkåkar på Söder. Litet och hemtrevligt med patina och charm. Praktiskt nog jobbar Mickes svärfar, P A Norell, med att få nya hus att se gamla ut, och det är också han som har ritat och lett arbetet. Meningen var redan från början att det skulle se lite tillbyggt ut. Tillsammans har de ändrat, lagt grunden, snickrat och fixat till alla detaljer. Frun Sanna har tagit hand om trädgårdsarrangemangen, det är hon som har de gröna fingrarna.

– Vi har tänkt igenom allt noggrant för att få varenda liten del att stämma. Det är lite nytillverkat retro, men också ganska mycket gammalt, berättar Micke.

Den röda träpanelen bryts med gamla fönster i traditionell stil. Huvudingången, en dörr, välkomnar gäster på ena sidan huset. På motsatt sida vetter en dörr ut mot en härlig blomprakt och stora kullerstenar. De gamla, vackra rombiska fönsterrutorna har Micke hittat hos en specialist som säljer gamla fönster i Solna. Till och med innerhandtagen är specialbeslag från slutet av 1800-talet och ger en nostalgisk känsla från barndomens fönster. Väggar och innertak är av trä och ska målas vitt. Just nu håller de som bäst på att isolera golvet.

– Jag har förstås fått kompromissa lite under arbetets gång. Drömmen var att lägga ett riktigt gammalt plankgolv i hela huset. Det fick bli ett hederligt nytt trägolv istället. Men det är också väldigt fint. Det är alltid enkelt att planera, men man måste bli färdig också. Det tar på krafterna, men det är riktigt skojigt.

De började med att lägga grunden till det lilla huset för två somrar sedan och Micke har spenderat alla inspelningsfria dagar med att bygga sitt drömhus, från tidig morgon till sena kvällen.

Micke Leijnegard solstolar i trädgården vid stugan  Micke Leijnegard står vid stugans husknut

De gamla slitna och grånade vilsolstolarna står uppställda så att Micke kan beundra utsikten.

TV-veteran

Micke har en lång karriär bakom sig och började sina journalistiska bana som reporter i lokalradion och programledare på Radio Västerbotten. De senaste åren har vi sett Micke moderator bland annat för Melodifestivalen, Världens barn-galan, Gomorron Sverige och SVT Sport. Sedan den allra första säsongen, 2008, har Micke varit programledare för Mästarnas Mästare där den spännande kampen är över för denna säsongen. Mellan perioder av husbygge hinner han även spela in nya avsnitt av det populära programmet Genikampen i SVT. Här kommer deltagare från hela landet att mötas och gnugga geniknölarna. Denna gång blir programmet ännu mäktigare med hela åtta nya avsnitt inför våren 2016.

Som tv-veteran har han inget till övers för tingeltangel-tv, som han kallar det. Han trivs egentligen allra bäst med att jobba med precis det han gör, som programledare för seriös kvalitetsunderhållning. Han tar sitt jobb på allvar och tycker inte att public service behöver vara tråkig underhållning.

Men det ska va’ valuta för licenspengarna, tycker Micke och sätter sig på de gamla grånade vilstolarna.

Mickes Leijnegards nybyggartips!

  1. Bygg tillsammans med någon som kan bygga hus. Det är så otroligt många moment att hålla i huvudet och man behöver hjälp.
  2. Bygg en modell av hela huset i balsaträ, så ser du felen direkt och slipper dyra misstag.

Text: Jeanette Gardner Foto: Orlando Boström.

- Annons -