- Annons -

Cecilia Gralde kopplar av i sin lugna oas i vardagsrumet. Hon omger sig med möbler från 50-talet och väljer en inredning som är ljus, stram och skandinavisk med humoristiska inslag av konst. Favoritplatsen är schäslongen.

Namn: Cecilia Gralde
Yrke: journalist och programledare
Bor: på Gärdet i Stockholm
Familj: gift med Magnus samt två barn, 7 och 9 år
Arbetar just nu med: programledare i SVT:s ”nya” Aktuellt

Cecilia Gralde

 

Samtid, böcker och konstinslag präglar den moderna känslan i Cecilia Graldes våning på Gärdet i Stockholm. Vardagsrummet upplevs som ett enda stort allrum. Den spatiösa golvytan bjuder på lekvänligt utrymme för barn och vuxna, gott om plats för att lägga pussel, bygga koja och ha teaterföreställningar. Cecilia själv tar gärna plats i sin läshörna. I den breda och rymliga schäslongen kan hon ligga och mysa med ett barn brevid sig, eller riktigt breda ut sig och koppla av. – Det känns lyxigt att bara kunna sätta sig här, samla tankarna, läsa, prata i telefon eller jobba på datorn. – Flashiga saker har aldrig varit min stil. En del saker har vi köpt nya, men mycket kommer från mina svärföräldrar. Jag är ingen slit-och-släng-person, utan tycker om att återanvända och förnyagammalt med nytt tyg. Cecilia hittar ofta saker på secondhand och antikaffärer. En grön glasvas fann hon på en soptipp. – Stolarna kring soffhörnan är från 50-talet och vi har skrapat bort färgen och klätt om. De är gedigna, dessutom snygga och sköna att sitta i. – Titta bara på den här sittpuffen från 60-talet, säger Cecilia och öppnar den lilla renoverade puffen som en gång levt med ett tyg i orange men nu har fått en sval mjuk och grå klädsel. – Den puffen satt jag på när jag var liten, den är så praktisk och man kan förvara saker inuti.

Cecilia Graldes stringhylla med böcker

I blickfånget

Cecilia är lugn, stresstålig, fokuserad och trygg i sin roll som nyhetsförmedlare i TV oavsett vad som sker i världen. Sedan 14 år är hon fast anställd på SVT. Genom åren har hon presenterat de senaste nyheterna, reportagen och samhällsinslagen. Några av hennes jobb har varit som programledare och redaktör på SVT24 som hon var med och startade, som utrikesreporter på Rapport, som programledare i morgonsoffan och sedan några månader på nya Aktuellt med kollegan Claes Elfsberg. Det är ett privilegierat jobb hon har. Ofta innebär den att hon kan få lyfta luren och intervjua den intressantaste personen för dagen. – Jag är lyckligt lottad som har mitt drömjobb och får jobba med det jag verkligen vill som programledare för Aktuellt. Jag är ju en nyfiken person, som alltid vill lära mig mer och mer, och är mycket samhällsintresserad. Gillar att fördjupa nyheter, debatter och reportage. Målet är att gästen ska tillföra ett annat perspektiv och en ny dimension till en aktuell händelse som vi rapporterar om. Hon kommer alltid förbered, kommer alltid i tid och skriver allt själv. – Jag tycker om att ha koll, skriver allt material själv och en stor del av jobbet består naturligtvis av att sätta mig in i händelser och läsa på. Cecilia läser ett stort urval av magasin och tidningar för att hålla sig uppdaterad. Det är till exempel Fokus, Neo, Elle, Filter, Runners World, Chef och dagstidningarna. På fritiden, det vill säga när Cecilia har någon fritid, tar hon gärna en lunch på stan eller motionerar. – Jag har alltid hållit mig i form genom att springa eller så går jag till gymmet. Jag lever nog precis som folk gör mest.

Cecilias läshörna

Lekfullt engagerande

Hemma hos Cecilia är det konstnärliga uttrycket lekfullt närvarande. Hon gick på konstskola efter gymnasiet, läste konstvetenskap och man ser snart att detta har satt sina spår här och var i hemmet. På den vita hyllan i hörnet står en liten vacker grön marmorskulptur som Cecilia har gjort själv. – Jag började under tonåren uppskatta och se färg och form på ett annorlunda sätt, se spännande och lekfulla uttryckssätt i konsten. Jag har alltid tyckt om att besöka muséer, gallerier och konstutställningar, både här hemma och när jag är utomlands. En annan skulptur, en mobil, hänger över läshörnan. Den har hon släpat med sig från presentshopen på Guggenheim Muséet i New York då hon besökte en utställning för några år sedan. En rosa uppblåsbar plastdocka av Niki de Saint Phalle, som har sin plats bland böckerna på stringhyllan, är ett minne från Moderna Muséet. – Några av tavlorna på väggen hänger ihop. Jag klippte ur dessa bilder av Jenny Holzer ur en konsttidskrift och ramade in dem. De är fina. Jag tycker om hennes sätt att förmedla ett budskap på ett estetiskt sätt. Cecilia tycker att konst ska väcka känslor och engagera. Precis som hon själv vill göra när vi ser henne i TV-rutan.

Text Jeanette Gardner, Foto Orlando G Bodström.

- Annons -