- Annons -

Jessica Andersson

GÖR: Artist.
BOR: I villa i Onsala, Gottskär.
AKTUELL: I årets Melodifestival, bidraget heter ”Horizon” och är skrivet av David Kreuger, Fredrik Kempe, Markus Lidén och Christian Holmström. Till sommaren ser vi henne förhoppningsvis i efterlängtade Diggiloo-turnén.
FAMILJ: Sambon Johan Malm och sonen Liam, 18 år.

Jessica Andersson ställer upp för åttonde gången i Melodifestivalen och hon gör det med känslan av att vilja leverera något alldeles extra. – Jag kommer sjunga för alla de som tappat kraft och tron på sig själva. Jag vet hur det känns, men jag vet också att det alltid finns en väg framåt.

melodifestivalen

Jessica Andersson har varit ett mellofan sedan hon var liten och ett av hennes starkaste minnen är när hon som tioåring satt som hypnotiserad framför teven och såg Carola vinna hela rasket med ”Främling”. Ett ögonblick som definierar hennes liv.

– När jag hörde och såg Carola bestämde jag mig för att jag skulle bli artist och jag skulle stå på Melodifestivalscenen och sjunga för svenska folket en dag. Det var min stora dröm, fastän jag hade det jättetufft runt omkring mig. Just den erfarenheten vill jag dela med mig av den här gången, jag vill sjunga så att alla dom som mår som jag gjorde när jag växte upp känner sig sedda. Det finns oftast en utväg, det finns värme och kärlek vid horisonten.

Svårigheterna hon refererar till är uppväxten med föräldrar som tacklade ett utbrett alkoholmissbruk och allt det som ett sådant för med sig. Det var ingen trygg omgivning för varken Jessica eller hennes syskon. Till slut skingrades de och placerades i fosterhem och ingen som inte har upplevt något sådant själv kan förstå sorgen.

Upplevelserna har hon berättat om i sin uppmärksammade självbiografi som kom ut 2010.

– Jag har ett motto som jag tatuerat in på handleden, en stjärna och ett ankare. Det står för att jag ska ha fötterna på marken men blicken i skyn. Det sättet att tänka har hjälpt mig väldigt mycket och när jag sjunger min låt så vill jag förmedla det budskapet till andra som kämpar av olika anledningar.

Jag hade faktiskt inte tänkt ställa upp i tävlingen igen, men texten drabbade mig så oerhört och gjorde mig både ledsen och glad på samma gång. Den handlar om att lämna mörkret bakom sig.

Jessica Andersson
Jessica Andersson

Vad betyder musik för dig?

– Den betyder allt. Verkligen allt. Musiken har burit mig genom livet, min mamma sjöng jämt för mig och mina syskon och det är minnen jag värdesätter oerhört mycket nu när mamma inte finns mer. Jag älskar melankolisk musik med starka texter, Lars Winnerbäck och Peter LeMarc är husgudar.

Hur kommer årets Mello bli?

– Ja, det är ju frågan! Ingen vet, eftersom det blir ett helt nytt format på grund av corona. Att sjunga utan publik blir en utmaning, men samtidigt tror jag årets tävling är viktigare än någonsin. Fler än vanligt kommer bänka sig i tevesoffan och titta, vi behöver fest och värme och melloskvaller, några skandaler och massa glitter. Mångfalden i tävlingen är så fin, tycker jag, och årets startfält är ju helt otroligt.

Vill du vinna?

– När jag väl står där så vill jag det, då är jag en tävlingsmänniska på alla vis. Men här och nu är jag mest tacksam över att få vara med, jag längtar efter att stå på scenen och uppträda. Coronakrisen har gjort att så många jobb ställts in och ibland har jag känt det som att jag tappat min identitet.

Jessica har målat i många år och i kölvattnet av att alla uppträdanden drogs in fick hon mer tid att utveckla den sidan av sin kreativitet, leta efter unika uttryck. Tavlorna lägger hon ibland upp på sitt Instagram och många vill köpa – men där är hon inte ännu.

– Jag känner mig inte redo att släppa iväg min konst, jag litar inte på att den är tillräckligt bra. Och det är först de senaste månaderna som jag verkligen vågat gå utanför ramen och släppt in det lite fula och svarta i bilderna, det som jag bär med mig inuti. Det är något som måste få ta tid. Men kanske, kanske, kan jag tänka mig en utställning längre fram.

5 snabba med Jessica Andersson

BÄSTA MELLOLÅTEN: Jag måste säga två. Carolas ”Främling” och Loreens ”Euphoria”.

MELLOMYS: Helst mat, men gärna popcorn och ett glas bubbel.

DRÖMSOFFA: Jag spanar just nu på ”Giraffen” från Sweef, den är både rymlig och har ett bra sittdjup.

GARDEROBSLÖSNING: Jag har ett eget litet rum i huset som min walk in closet, full med Ikeas smarta förvaring. Jag har för mycket kläder…

NÄSTA HUSPROJEKT: Vi röjer i vår oinredda, stora källare och tänker oss en gymhörna och ett biorum där man kan hänga och mysa med vänner.

 

TEXT KATARINA DANIELSSON FOTO JEAN-PAUL BASTIAANS

- Annons -