Tina Nordström: Nya tips för köket i Sveriges Mästerkock

KATEGORI

Tina Nordström behöver nog knappast presenteras med efternamn. Efter 24 år i tv-rutan har hon blivit Mat-Tina med hela svenska folket och det är nog få av oss som inte har lärt oss att det Tina lagar är ”jättegott”.

De senaste åtta åren har vi kunnat se henne som programledare för Hela Sverige bakar, i höst tar hon klivet tillbaka in bland kastrullerna när hon tillsammans med stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Tom Sjöstedt blir domare i Sveriges mästerkock.

Tina Nordström 1
Hela sverige bakar

– Det ska bli fantastiskt roligt, utbrister Tina, jag är så otroligt imponerad av de som ställer upp, som vågar kasta sig ut och bara köra. Det är ju en sak att stå hemma i köket och laga mat, men att kasta sig ut i det här, med ett helt nytt kök, en stor tv-produktion, en massa kameror och tidspress, det är så jäkla häftigt.

Och även om domarrollen kommer att innebära både provsmakande och beslut om vem som åker ut är det framförallt interaktionen med deltagarna hon ser fram emot.

– Jag älskar folk och jag älskar mat, att då få sticka in huvudet i detta getingbo och vara med och stötta deltagarna ska bli fantastiskt roligt.

Och det var ju ändå hennes kärlek till mat som för evigt placerade henne i våra hjärtan. Med sin enkla rättframma stil tog Tina oss hemma i tv-sofforna med storm och har sedan tv-debuten 2001 fortsatt att inspirera med sin matlagning i massor av olika kanaler. I matprogram på tv, i sina kokböcker och på Instagram sprider hon sin matglädje, budskapet är alltid det samma – det är inte så krångligt! Med Tina i köket blir matlagning både enkelt och roligt, och är det något hon önskar att vi kunde släppa är det våra egna begränsningar. Att laga mat behöver inte vara svårt, det handlar bara om att våga testa!

Så vad är det då egentligen man behöver för att laga mat som en mästerkock, inte särskilt mycket alls enligt Tina.

– Jag skulle säga att det viktigaste att ha i köket är en bra pincett, en med stora nävar som korvgubbarna har, den kan man använda till mycket. Sen ska du ha bra knivar och ett bra rivjärn – ett bra rivjärn är ett måste i köket. Ska man lägga pengar på något skulle jag säga satsa på en bra beredare. En bra beredare kostar att köpa men det är precis som med en linneduk, den håller i evighet och kommer att gå i arv.

Vikten av att hitta takten

Då vi pratar med Tina samtidigt som vi har köksrenoveringstema i Villalivet ville vi så klart passa på att be om hennes tips och tankar, och ganska snart stod det klart för oss att för henne handlar allt om funktion.

– Innan man ens börjar fundera över luckor, färg och kakel måste man hitta takten i köket, säger Tina, det handlar om hur du vill jobba. Var vill du ha skärbrädan, det skiljer ju jättemycket om du är höger eller vänsterhänt! Vad behöver du för ytor och hur vill du använda dem? Det handlar om stort och smått, allt ifrån var ställer du av kassarna när du varit och handlat till var du ska göra av dina varma plåtar? Vi har alla vår egen takt i köket, och den måste vi hitta innan vi börjar fundera på färger.

Spis och vatten kan kanske inte alltid flyttas så enkelt och här behöver vi enligt Tina tänka på flödet. Ska kaffekokaren stå i närheten, vill du ha vatten och utslagsvask nära spisen och hur många steg vill du egentligen gå från spisen till kylskåpet, ska där finans plats för flera att jobba i köket samtidigt?

Tina tycker vi borde se köket som ett rum och fundera över om det ska användas till annat än matlagning. En viktig sak att fundera över är om man vill ha sällskap i köket eller laga mat ostörd. För den som vill ha sällskap är det inte alls fel med en plats att sitta och jobba eller göra läxor på

– Mitt kök har förändrats allt eftersom barnen har blivit större, berättar Tina, och jag gillar inte öppna kök utan vill ha köket som ett rum. Men jag tycker inte att man måste kunna sitta och äta i köket, jag har en stor bardel där man kan sitta och käka frukost och två härliga fåtöljer där man kan sitta och läsa, det är superhärligt – ett riktigt bonnakök.

Trots att hon älskar maskiner i köket finns det vissa saker hon väljer bort, bänkintegrerade fläktar och induktionsspisar.

– Jag fattar inte det här med att folk inte vill ha en ordentlig fläkt, idag ska de vara osynliga och sitta i spishöjd, men det räcker ju inte, det kommer de att upptäcka den dagen de vill steka en sillbit.

Hon fick för några år sedan frågan om att jobba med induktionsspisar, men berättar skrattande att det var ett samarbete utan större framgång.

– Nej, jag gillar inte induktionsspisar, de förstör mina recept. Normalt sett fixar man lite under tiden vattnet kokar upp, man hackar lök och lite annat, men det funkar inte med en induktionsspis den är alldeles för snabb, det sabbar hela takten i köket för mig!

När hon själv får välja blir det gas och den som följer henne på Instagram har nog inte kunnat undgå lyckan hon känner för sin hallonröda AGA.

– Den är ett rent lyckopiller, utbrister Tina, jag har drömt om en AGA-spis i hela mitt liv, och nu har jag köpt den, med en matchande hallonröd fläktkåpa! I köket får de nu samsas med en lila kyl med guldhandtag, det är lite kitschigt men jag älskar det!

Tina tillsammans med programledarkollegan Johan Östling och den smaksäkra juryn, mästerbagaren Johan Sörberg och konditorn Elisabeth Johansson.

Tina Nordström

Ålder: 51 år.
Gör: Kock, programledare.
Familj: Gift, 2 tonårsbarn.
Bor: Mörarp.
Aktuell med: Som ny i juryn för Sveriges Mästerkock.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -