Recept på Pumpasoppa med vitlöksrostade krutonger
Nu är det äntligen säsong för soppor och det inviger jag med en fantastiskt god pumpasoppa som toppas med inget mindre än vitlöksrostade krutonger! Soppan är smaksatt med bland annat curry, färsk ingefära och lime.
4 portioner | 30 minuter
Vitlöksrostade krutonger
Du behöver:
- 3 skivor rostbröd
- 2 stora vitlökar
- 3 msk olivolja Flingsalt
Pumpasoppa
Du behöver:
- 600 gram butternutpumpa (utan skal och kärnor)
- 2 vitlökar
- 1 gul lök
- 1-2 msk färsk riven ingefära
- 0,5 msk curry
- 3,5 dl vatten
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 1 grönsaksbuljong
- Saft från en lime
- Salt & peppar efter smak
Läs också: Kålpudding: 7 enkla steg till hemlagad middag
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft och klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Skär bröden i tärningar. Rör ihop olivolja, pressad vitlök och flingsalt. Lägg ner brödbitarna och blanda samman. Lägg brödbitarna på plåten och ställ in plåten i ugnen i cirka 10 minuter eller tills krutongerna fått en fin gyllenbrun färg. Ställ åt sidan.
- Skala och kärna ur butternutpumpan. Skär pumpan i mindre bitar.
- Finhacka gul lök och vitlök. Fräs lök tillsammans med ingefära och curry i rikligt med olja i en kastrull.
- Tillsätt pumpa, vatten, kokosmjölk och buljong. Låt stå och puttra i cirka 20 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.
- Mixa soppan slät, tillsätt limesaft och smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan tillsammans med krutongerna.