Guide: renovera trappa enkelt

Med små medel kan du få trappan att bli som ny! Det behöver egentligen inte vara så svårt. Med lite tålamod och en mindre renoveringssumma kan du fixa så att den där slitna trappan får nytt liv igen. Här ger vi våra bästa tips för att renovera trappa där hemma.

En utsliten innetrappa där allt från barnfötter, husdjur och vuxna sprungit upp och ner i åratal blir, inte så förvånande, sliten. En sliten trappa ger ett trist utseende i hemmet. Att byta ut trappan till en ny är en dyr historia, men tur är väl då att du med enkla medel kan renovera din trappa. För att du ska få en stilfull entré till över- eller undervåning i ditt hem ger vi här våra bästa tips på området. Det behöver inte vara svårt eller dyrt att renovera trappa, följ våra enkla och billiga tips!

Enkla metoder för att renovera trappa

[emaillocker]

Det finns säkert tusen tillvägagångssätt att ta till för att renovera en trappa. Här går vi igenom några sätt. Du kan till exempel slipa och måla om trappan eller lägga trappsatser på trappan. Dessa renoveringssätt kan kombineras eller genomföras var för sig. Oavsett vilken renoveringsmetod du väljer kommer resultatet bli en fräsch trapp i nytt utseende som tål att trampas på i flera år till.

Om din trappa är klädd med en matta måste du börja med att ta bort denna, oavsett vilken renoveringsmetod du väljer. Du kan ta bort den för hand, något som kan vara svårt, eller hyra en maskin som skär bort mattan. För bästa resultat bör du ta bort gamla limrester med limlösande medel och slipa bort ojämnheter, samt spackla där det är sprickor.

Måla om din trappa – så gör du

Detta är den billigare typen av trapprenovering. Det kräver lite arbete av dig, men det är inte svårt och det är helt klart mödan värt! Börja med att bestämma vilken typ av färg du vill ha. Vill du ha sobert ljusgrått eller kanske trappsteg i olika färger? Ta något som passar in i ditt hem och med din stil. Trappan är en vacker och häftig del av ditt hem som länkar samman olika våningsplan, tänk på det.[/emaillocker]

renovera trappa
Att renovera en trappa så den passar resten av huset behöver inte vara så svårt!

Vanlig golvfärg går bra att använda till att måla om trappan. Sådan färg är bra för att den minskar friktion och på så vis också halkrisken. Men, välj däremot inte trapp- eller golvfärg där det står att det är halkskydd i färgen. Det är opraktiskt på så vis att smuts fastnar i denna färg. Då är det bättre att i stället sätta dit externa halkskydd när du är klar med att renovera trappan. Till trappans sidor, alltså de delar som du inte går på bör du välja en annan färg än golvfärg, eftersom golvfärg ofta är mycket rinnig. Det blir helt enkelt inte snyggt och är svårt att måla med där det inte är plan yta.

 

Nu kommer vi till själva jobbet. Är trappan målad bör du ta bort färg eller fernissa med färgborttagningsmedel innan du slipar. När du spacklat igen sprickor i trappan är det dags att slipa bort ojämnheter och eventuell gammal färg eller lack med en slipmaskin. Dessa går att hyra till en relativt billig peng. När du fått till en jämn och ren träyta i trappan är det dags för nästa steg.

Grundmåla hela trappan ordentligt två gånger. Sedan är det dags för täckfärg, måla täckfärg minst två gånger på slitytan och två gånger på trappans sidor. Låt torka ordentligt innan du provgår trappan. Klart!

Renovera trappa med färdiga trappsatser

Här kommer vi till den enklare renoveringsmetoden, som kostar lite mer i materialväg. Sedan kan du bedöma själv om du vill montera de färdiga trappsatserna själv, eller plansteg som det också kallas, eller anlita yrkespersoner till detta. Såhär går det i alla fall till.

Att montera plansteg i din trappa betyder att du täcker den befintliga trappan med färdiga trädelar, som täcker över trappstegen. Det betyder att du inte behöver göra speciellt mycket åt trappstegen under. Sedan kan du välja att ha heltäckande plansteg, eller halvtäckande, i så fall kan du måla den del av trappan som inte täcks, vilket då är sidorna av trappstegen och räcke. Plansteg finns både med och utan en så kallad trappnos, det vill säga en del av stegen som går ner på trappstegens sida.

Läs expertens tips på trapprenoveringssteg!

Plansteg finns i alla möjliga olika utföranden att beställa från olika aktörer på marknaden. Dessa monteras alltså direkt på trappan med MS-polymerlim och finns i allt från laminat i olika färger till trä såsom lönn, ek och valnöt exempelvis. Antingen beställer du måttsågade plansteg eller så köper du en standardvariant som du kan såga till själv på plats med sticksåg. Om planstegen är mindre än du tänkt kan du alltid skarva, men då blir det inte lika snyggt. Så måtta din trappa ordentligt innan du beställer material.

De flesta färdiga plansteg är grundoljade och grundmålade, men kan behöva oljas upp till två gånger direkt efter montering. Sedan behöver de, precis som alla träprodukter, oljas kontinuerligt som underhåll.

Om du väljer att inte göra jobbet med att renovera trappan själv, glöm inte bort att du kan göra ROT-avdrag på din renovering när du anlitar hantverkare. Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -