Att tvätta grönsaker känns ju enkelt, men det finns de som är lite krångligare att rengöra.

Livsmedelsverket beräknar att ca en halv miljon svenskar drabbas av matförgiftning varje år. En okänd del av dessa insjuknar på grund av dåligt rengjorda grönsaker så här tipsar vi om vad du själv kan göra för att undvika att bli sjuk.

Grönsaker kan samla på sig smittsamma ämnen på många olika sätt. I samband med att de odlas kommer de i kontakt med djur, jord, vatten och de som jobbar på gården, vilka alla kan överföra farliga ämnen på grönsaken. När grönsakerna sedan skördas hanteras de av många olika par händer (när de packas, fraktas, köps och lagras) och var och en av dessa kan smitta dem med farliga mikroorganismer som bakterier, mögelsvampar eller alger.

Du bör alltid tvätta dina händer med tvål och varmt vatten både före och efter du hanterar färska grönsaker. Många grönsaker kan du tvätta under rinnande, kallt vatten. De med tjockare skal bör skrubbas med en borste för att få bort svåråtkomliga mikrober.

Det finns emellertid ett fåtal grönsaker du måste lägga ner lite mer jobb på;

Broccoli och Blomkål

grönsaker
Dessa grönsaker har en massa skrymslen och vrår där bakterier kan gömma sig. Lägg dem därför i blöt i ett par minuter innan du sköljer dem med kallt vatten under kranen.

 

Avokado

Grönsaker
Vi vet, avokado är egentligen en frukt, men visste du att du bör tvätta den innan du skär i den? Ifall du inte tvättar skalet innan du sätter kniven i det kan farliga bakterier sätta sig på kniven som i sin tur överför dessa till fruktköttet. Skölj av och skrubba skalet lätt innan du delar din avokado.

 

Pepparfrukter

 

Grönsaker
Egentligen bör du alltid använda handskar när du jobbar med pepparfrukter eftersom oljorna i dem kan bränna ditt skinn och dina ögon. Skölj pepparfrukterna i kallt vatten och skrubba skalet försiktigt för att rengöra dem.

 

Bladgrönsaker

Grönsaker

 

Eftersom bladgrönsaker har många ställen där jord och bakterier kan gömma sig bör du lägga dem i blöt i ett par minuter i en skål med kallt vatten innan du sköljer dem under kranen.

 

Svamp

Grönsaker

 

Nej, svamp är inte heller någon grönsak, men eftersom den är en vanlig källa till matförgiftning så tar vi med den här ändå 🙂
Du behöver inte använda vatten när du rensar och rengör svamp. En torr borste är fullt tillräcklig för att få bort smuts och mikrober. Har du en väldigt smutsig svamp kan du använda fuktigt hushållspapper och torka av den med, eller skölj den snabbt under kranen. Var bara försiktig med att blöta svampen för mycket efter som svampen suger åt sig som (ja just det) en svamp och detta försvårar matlagningen.

 

Rotsaker

Grönsaker

 

Lägg dina rotsaker i blöt ett par minuter även om du tänker skala dem och ge dem en liten avskrubbning så du inte för över några bakterier med skalaren.