Organisera köket och få ordning och reda

KATEGORI

Organisera köket och få både mer arbetsplats och arbetsro!

Att organisera köket ordentligt, att rensa ut allt du inte använder och att hitta bästa platsen för det du vill ha kvar och skaffa smart förvaring kan ge stor effekt både för din matlagning som ju blir enklare och mer tidseffektiv, och för din egen känsla inombords. Att ha ett organiserat hem skapar lugn och harmoni inombords och minskar stress.

organisera köket

Innan du börjar

När du ska organisera köket, börja då med att fundera ut hur du använder ditt kök, var dina redskap, skålar, servis och bestick bör finnas för att enklast kunna hittas och användas smidigast. Är det något du irriterat dig på länge som bör ändras, har du samlat på dig en massa tomma plastburkar efter glass, créme fraîche och annat som “kan vara bra och ha” och som nu upptar en stor plats i dina skåp?

organisera köket

Börja organisera köket

Rensa ut det du inte använder eller inte har använt på länge. Kanske behöver du inte de där “bra och ha”-glassburkarna eller den gamla slitna woken där teflonen är bortskrapad sedan längre. Är du osäker på vissa saker, ställ undan dem i en månad och har du inte använt dem under den tiden – släng, sälj eller skänk bort dem!

organisera köket

Tänk nu efter hur du ska anpassa köket efter var kyl, frys, diskmaskin och spis finns. Hur du rör dig i köket och vilka saker du använder oftast och vilka du använder mindre ofta. Ha exempelvis dina bestick, middagstallrikar och glas närmast diskmaskinen så det är lätt att plocka undan dem och dina grytor och stekspadar närmast spisen.

organisera köketAtt ha utdragbara lådor i skafferiet underlättar att se vad som finns däri, även längst bak, så du inte helt plötsligt står med 3 förpackningar bearnaisesås eller köper nya mandlar till glöggen varje advent fast du köpte en som inte gick åt förra året, och förra igen… Att ha genomskinliga förvaringsburkar i skafferiet underlättar också eftersom du då dels ser vad du har i dem och dels får snyggt i dina skåp. Skaffa också avdelare eller besticklådor att ha i dina lådor så du kan organisera där också och inte allt ligger huller om buller.

När du är klar

Nu när du har organiserat köket och slängt/sålt/skänkt, tänk nu efter ifall du har nog med förvaring och arbetsyta i ditt kök. Har du frigjort nog med bänkyta för din matlagning eller behöver du komplettera med en fristående liten ö eller ett rullbord du kan dra fram när du behöver det och som du även kan använda för extra förvaring i hyllor under? Känner du att du behöver mer förvaringsyta, skaffa ett bra vitrinskåp som passar till ditt kök, kanske ett gammalt vintageskåp du kan måla om eller ett nytt modernt. Detta blir både en snygg inredningsdetalj men ger också fantastisk förvaring.

organisera köket organisera köket
Foto: t.v från himlarum.se t.h ikea.se
Två olika rullbord, ett “pimpat” och ett som du kan göra vad du vill med, men båda med bra plats för förvaring under och bra ytor.

Att organisera köket är också ett tillfälle att fräscha upp ditt kök som att byta eller måla köksluckorna. Är stommarna ok är detta ett enkelt knep, betydligt billigare än att köpa ett helt nytt, eller kanske det räcker med att byta kaklet bakom diskhon. Du kan också förändra ditt kök genom att ta bort överskåpen och sätta dit öppna hyllor, men då måste du förstås organisera köket och hyllplanen ordentligt så det inte ser slarvigt och rörigt ut. Skaffa snygga korgar eller lådor som du ställer på hyllplanen och kan sortera saker som ljus och andra småsaker i så undviker du också att allt blir täckt med stekos och damm.

organisera köket
Exempel på öppen vägghylla. 

Här får du bra tips på hur du kan organisera köket:

 • Spara plats i dina skåp genom att välja stapelbara glas och kaffe/temuggar. Tänk även så när det gäller skålar och serveringsfat.
 • Sätt in utdragbara lådor i ditt skafferiskåp så har du alltid koll på på vad du har däri och kan använda hela lådorna utan att saker hamnar i skymundan längst bak. Annars, bygg på höjden så ser du vad som står längst bak.
 • Skaffa genomskinliga, gärna stapelbara förvaringsburkar till skafferiet så ser du lättare vad du har hemma. Märk burkarna med vad som finns i. Detta håller även oönskade småkryp borta.
 • Tänk efter hur ofta du använder kökssakerna och organisera utefter det med det du använder oftast längst fram eller mest lättillgängligt.
 • Samla alla diskborstar, diskmedel, handskar och svampar en låda under vasken.
 • Sätt upp en behållare för plastpåsar på insidan av skåpdörren under diskbänken.
 • Behöver du mer arbetsyta, skaffa en mobil köksö/rullbord som du kan ta fram vid behov och som även har förvaring under.
 • Skaffa ett bra vitrinskåp för mer förvaring. Köp ett gammalt och renovera så kostar det mindre.
 • Fynda en tallrikshylla som du renoverar i samma stil som vitrinskåpet. Väggarna är ju också en bra förvaringsplats.
 • Har du överskåp med plats för förvaring kan du ställa korgar eller andra snygga förvaringskärl där du samlar sådant du använder mer sällan.
 • Märk källsorteringskärlen så ät det lättare att hitta rätt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -