- Annons -

Skaffa en pool ovan mark

De allra flesta drömmer säkert om en sval och skön plats att vistas på under de varma sommardagarna. Vad passar då bättre än en pool? Tänk, en egen pool! Här kan familjen njuta av tillvaron på bästa sätt och framförallt utnyttja den sköna utesäsongen på kungligt vis. Kanske till och med bjuda in grannarna på en kombinerad grill- och poolfest. Det vore väl något? I den här artikeln kan man läsa om vad man behöver tänka på när man planerar en pool i den egna trädgården – och mer specifikt den variant av pool man bygger ovan mark, det vill säga en ovanmarkspool. En pool som finns ovan mark är lite lättare att få till än en variant som ska grävas ner i marken.

pool ovan mark

Planera – och planera lite till

Det första viktiga steget när man ska skaffa en pool, både vad gäller varianter ovan mark och nedsänkta, är att planera noggrant. Man måste förstås bestämma var någonstans i trädgården som poolen ska vara. Detta är ju inget beslut man kan ångra så lätt och med anledning av detta gör man klokast i att i lugn och ro fundera igenom den plats som blir bäst. Till att börja med; vilken storlek på pool vill man ha? Vilken form ska det vara på poolen, helt rund eller en oval pool? Det finns mängder av olika varianter att välja bland, så överväg noga vilken storlek och form poolen ska ha. När man bestämt vilken variant man vill ha är det förstås viktigt att man undersöker måtten på denna, så att den säkert får plats där man tänkt.

Placering av en pool är viktig på flera sätt. Hur är det exempelvis med skugga där den är tänkt att placeras? Tänk här på att direkt sol hjälper till att hålla poolen varm, medan skugga förstås gör att mer uppvärmning krävs. Poolen ska helst heller inte vara på en plats där det är mycket blåsigt, eftersom detta gör att vattnet dunstar fortare. För att lättare hålla en pool ren bör man ha ett visst avstånd från träd och höga buskar, då det annars blir mycket löv och liknande att ta hand om.

Innan man sätter igång med bygget av ovanmarkspoolen ska man förstås också undersöka att man har tillstånd att bygga en pool på tomten. Man bör också försäkra sig om att poolen är lätt att nå till från huset. När man planerar är det också bra att göra en ritning med alla mått inkluderade, så att man säkerställer att allt verkligen stämmer. Det är bra att ta till lite extra med tanke på pooldäck, om man önskar bygga ett sådant, och annat som finns runt om. Tänk på att det är mycket lättare att komma i och ur en pool som har ett trädäck byggt runtomkring.

ovanmarkspool trädäck

På så sätt känns ovanmarkspoolen “nedsänkt” och intrycket blir samtidigt lite snyggare och lyxigare. Ett trädäck kan man på samma gång använda som en skön plats för solstolar och annat i anslutning till poolen.

ovanmarkspool

Börja från grunden

Det allra första man ska försäkra sig om innan bygget av en ovanmarkspool påbörjas är att marken som poolen ska stå på är helt jämn. Det får med andra ord inte finnas några ojämnheter, eftersom detta påverkar resultatet av bygget negativt. Börja därför med att få bort ojämnheter som utgörs av stenar, rötter och annat som påverkar markens förutsättningar. När marken är jämn och fin är det allra bästa underlaget en grus- eller sandbädd, eftersom detta underlag är lätt att få till en slät grund.

Nu är själva grundjobbet gjort och det har blivit dags att montera själva väggen runt poolen. När detta är gjort väntar installation av filtersystem och eventuell värmare. Att ha en värmare i poolen är förstås ett utmärkt sätt att förlänga säsongen; man kan börja använda poolen tidigare på våren och fortsätta använda den en bra bit in på hösten. Dessutom är det ett närmast nödvändigt tillbehör om man har poolen på en skuggig plats utan naturlig uppvärmning genom direkt sol. Ett filter bör man också satsa på, eftersom det effektivt fångar upp all smuts och därmed håller poolen ren, fräsch och inbjudande. Dessutom är det en bra idé att satsa på ett komplett rengöringssystem i kombination med filtret.

Har man tänkt använda poolen i mörker, är belysning en mycket vettig investering. Detta är också väldigt snyggt kvällstid, även när poolen inte används. Något man inte får missa i tillbehörsväg är dessutom att skaffa ett bra poolskydd som dras över poolen när den inte används. På så sätt undviker man att få en massa löv, grenar och annat i poolen.

- Annons -