- Annons -

När det är nytt år är det många som vill äta lite nyttigare. Men det behöver inte betyda att du inte får unna dig, för det kan du göra så länge du äter en nyttig efterrätt. Det finns massor av saker som du kan göra och här ger vi på Villaliv några recept på smala desserter som vi gillar. Vad sägs om bär- och nötkompott, nyttig kladdkaka eller ugnsbakad frukt?

En nyttig efterrätt är perfekt att mumsa på under filmkvällen, bjuda på när det är dags att ha vännerna och familjen över på helgmiddag eller äta när du själv helt enkelt bara får lite sötsug. Bara för att efterrätterna är av nyttigare variant, så betyder det inte att de inte är goda. Tvärtom. De är väldigt goda samtidigt som de är snälla mot din midja.

Bär- och nötkompott med citronyoghurt

Detta kanske låter som en lyxigare frukost, men så är det verkligen inte. Kompotten känns faktiskt som en lyxig dessert, speciellt om du bygger den i snygga glas. Det är en snabb och nyttig dessert som får smaklökarna att dansa. Receptet räcker till fyra portioner.nyttig efterrätt

Du behöver

  •    50 gram valnötter.
  •    50 gram hasselnötter.
  •    2 deciliter björnbär.
  •    2 deciliter hallon.
  •    6 deciliter turkisk yoghurt (10 %).
  •    2 citroner (rivet skal).
  •    1 kaka mörk choklad.

Gör såhär

Börja med att rosta nötterna i en stekpanna, som ska vara torr och riktigt varm. Gör det snabbt och rör eller skaka hela tiden stekpannan för att det inte ska bli bränt. Låt nötterna svalna när de är torrostade. Fördela sedan bären jämnt i 4 stycken snygga glas. Tvätta citronerna i hett vatten för att få bort eventuell smuts och besprutningsmedel, riv sedan ned skalet i burken med yoghurt och rör om ordentligt. Lägg yoghurten över bären i glaset, fördela jämnt. Toppa sedan med de rostade nötterna och riv lite mörk choklad över. Klart att avnjutas!

Socker-, gluten- och mejerifri kladdkaka

Det går faktiskt att baka kladdkaka helt utan mejeriprodukter, gluten och vitt raffinerat socker. Det handlar bara om att byta ut dessa ingredienser mot något nyttigare. En sådan nyttig efterrätt tipsar vi om här. Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en rund form med löstagbar botten och kläm fast ett bakplåtspapper i botten på den. Kakan är mäktig, men ack så god.nyttig efterrätt

Du behöver

  •    3 ägg.
  •    10-12 färska dadlar.
  •    ½ deciliter kokosolja.
  •    2 deciliter mandelmjöl.
  •    6 matskedar kakao.
  •    1 deciliter kokosflingor.
  •    1 tesked bakpulver.
  •    1 tesked vaniljpulver.
  •    1 liten nypa salt.
  •    1 bit mörk choklad.

Gör såhär

Börja med att mixa urkärnade dadlar ordentligt i en matberedare eller mixer med stark motor. Lägg sedan i de torra ingredienserna och avsluta med ägg och smält kokosfett. Mixa smeten jämn. Häll blandningen i formen, grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Låt kakan svalna innan du serverar, den blir bara godare av att stå i kylskåpet. Ha gärna färska bär och vaniljkvarg till.

Nektariner i ugn med hallon

Detta recept är taget från ICA, och går minst lika bara att laga på helgen som på vardagen när sötsuget smyger sig på. I denna nyttiga dessert kombineras två riktiga favoriter: nektariner och hallon med mumsiga mandelspån och turkisk yoghurt. Receptet räcker till fyra personer. Börja med att sätta ugnen på 250 grader.

Du behöver

  •    4 nektariner.
  •    ½ tesked vaniljsocker.
  •    2 matskedar strösocker.
  •    250 gram frysta hallon.
  •    ½ deciliter mandelspån.
  •    Turkisk yoghurt.

Gör såhär

Skär nektarinerna på mitten och kärna ur dem. Lägg dem i en ugnssäker form med skärytan uppåt. Blanda sedan strö- och vaniljsocker och strö över. Grädda i ugnen i 15 minuter. Till serveringen strör du sedan hallon och mandelspån runtom och tar en klick turkisk yoghurt.

- Annons -