Potatisgratängen är älskad i Sverige – och det av en god anledning! Det är gott att äta och passar till det mesta. Det går dessutom att laga denna maträtt på flera sätt, och några tips på olika typer av potatisgratäng finns att få här.
De allra flesta gillar att äta potatisgratäng. Förmodligen beror detta på den krämiga konsistensen och oemotståndliga, gräddiga smaken. Det är helt enkelt en riktig favorit. Men vad finns det för olika recept när det kommer till potatisgratäng?
Den klassiska potatisgratängen
- 1 kg mjölig potatis.
- 1 stor gul lök.
- salt, peppar, vitlökspulver.
- 3-5 dl vispgrädde.
Den klassiska, hemlagade potatisgratängen består allt som oftast av 1 kg, skalad och tunt skivad mjölig potatis. Det går enkelt och snabbt, och du behöver inte förkoka potatisen utan lägger den direkt i en smörad, ugnsfast form. Salta och krydda med lite vitlökspulver. Häll försiktigt över finhackad gul lök och gör denna procedur i flera lager tills du inte har någon potatis och lök kvar. Avsluta med ett lager potatis på toppen och häll sedan över grädde. Grädda din gratäng i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter. Täck gärna över gratängen med ett lager aluminiumfolie efter halva tiden.
Syrlig potatisgratäng med örter
- 1 kg potatis.
- 1 gul lök.
- 2 dl grädde.
- 2 dl crème fraiche.
- 2 vitlöksklyftor.
- salt, peppar och oregano.
- 1,5 dl riven ost.
En lite mindre gräddig variant av potatisgratäng är den som byter ut en del av grädden mot crème fraiche. För det är ju så att när du väl är bekväm med att laga din favoritgratäng kan det vara kul att prova på att byta ut vissa ingredienser mot andra. Med crème fraiche blir potatisgratängen lika krämig som vanligt, men får också en härlig syrlighet som många tycker är himla gott. För att gå ännu ett steg i utvecklingen av potatisgratängen får du för all del smula ner en bit get- eller fetaost mellan lagren av potatis. Du kan även krydda med mer vitlök och smulad oregano. Det ger sälta och en mer påtaglig smak till rätten. Tillagningen gör du dessutom precis på samma sätt som med den klassiska varianten.
Potatis- och palsternacksgratäng
För att få ännu en variant på gratängen med stort g är tipset att använda palsternacka som substitut för en del av potatisen. Denn rotfrukt smakar mer och ger både karaktär samt en extra dimension till maträtten. Ett recept på detta är som följer:
- 10 stora potatisar.
- 3 stora palsternackor.
- 1 schalottenlök.
- 1/2 gul lök.
- 2 vitlöksklyftor.
- 1 tsk äppelcidervinäger.
- 5 dl vispgrädde.
- salt och peppar.
Börja med att skiva potatisen tunt och gör samma med palsternackorna. Hacka löken fint och häll sedan över allt i en stor bunke. I denna häller du ner vitlöken, äppelcidervinägern, vispgrädden och kryddorna. Blanda om och sedan häller du smidigt ner allt i en smörad ugnsfast form. Grädda i ungefär trekvart och det på 225°C. Lägg över folie efter halva tiden så får den färg med bränns inte vid på toppen av gratängen samtidigt som potatisen och palsternackan får tid att koka ordentligt för att bli mjuka.
En potatis- och tomatgratäng
- 1,2 kg fast potatis.
- 1 gul lök.
- 1 burk finkrossade tomater.
- 2 dl grädde.
- 10 blad basilika.
- 1 msk torkad oregano.
- salt och peppar.
Vill du ha en riktigt smakrik variant på din gratäng är tipset att blanda i basilika och krossade tomater. Då får gratängen en härlig färg och en fin syrlighet. Gör din italienskinspirerade maträtt så här: skiva och hacka potatis som vanligt, varva dessa i formen om vartannat. Rör sedan ihop grädde och finkrossade tomater med kryddorna oregano, basilika, salt och peppar. Häll över stanningen och låt sedan gratängen gräddas i 225°C i 50 minuter. Till detta smakar det väl med grillade lammracks som fått en marinad av rosmarin och tomatpuré. Väl smakat!
En rätt som går att variera på många sätt
Potatisgratängen kan varieras på massor av sätt, dels såsom recepten ovan beskriver men även med jordärtskockor, tryffel, ingefära och rotselleri, med timjan, mangold champinjoner, lagrad ost som parmesan eller med mozzarella, med vanlig mjölk eller med sojamjölk. Det går att ha i mer eller mindre vitlök och det går att ha mer eller mindre grädde. Det gäller bara att ersätta det du minskar med något annat gott, som crème fraiche till exempel.
Det viktigaste är att gratängen smakar fantastiskt och är krämig. Låt alltså fantasin flöda och dina smaklökar guida dig när du tillagar din älskade potatisgratäng. Våga experimentera lite!