Glöggmingel – här är bästa och godaste tilltuggen

KATEGORI

Har ni bjudit över vänner på glöggmingel?

Att anordna glöggmingel under advent- och julhelgen är en bra anledning att samla sina vänner för att träffas under mer lättsamma former. Här får du tips och recept på bra plockmat du kan servera dina gäster på ditt glöggmingel.

Klicka på varje rätt så får du fram receptet 🙂

Kryddiga nötter

Härligt kryddiga och krispiga nötter. Gott som tilltugg till ditt glöggmingel eller som ett annorlunda alternativ till chips och salta pinnar till fördrinken!

kryddiga-notter-1

Ingredienser:

  • blandade nötter 6 dl
  • äggvitor 2 st
  • pepparkakskrydda 2 tsk
  • salt 1 tsk
  • strösocker 0.75 dl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa upp äggvitorna lätt med en handvisp.
  3. Blanda socker, salt och kryddor. Rör ner i äggvitan. Blanda med nötterna och rör om väl. Sprid ut nötterna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Rosta nötterna i ugnen 15-20 minuter. Rör om då och då så att nötterna inte bränns.
  5. Låt svalna. Förvara i tätslutande burk.

Så här lätt gör du din egen pepparkakskrydda!

pepparkakskrydda

Ingredienser

  • malen kanel 2 msk
  • malen ingefära 2 msk
  • hel kardemumma 1.5 msk
  • hel kryddnejlika 1.5 msk

Gör så här

  1. Mortla kardemumma och kryddnejlika noggrant var för sig. Blanda med kanel och ingefära.
  2. Förvara i tätslutande burk.

Recept och bilder: vinochmatguiden.se

Smördegspinnar med bacon

smordegspinnar-med-bacon

Tillagningstid: 30 min

Ingredienser

ca 16 st

  • smördeg
  • ägg 1 st
  • finriven lagrad ost 1 dl
  • bacon 1 pkt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220°C
  2. Kavla ut degen. Pensla med uppvispat ägg och strö över osten. Skär degen i remsor.
  3. Skär baconet i smala remsor längst med långsidan, lägg en bit på varje smördegsremsa. Vrid varje remsa och lägg på en bakplåtsppappersklädd plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Recept och bild: ica.se

Glöggmarinerad cheddarost

Bjud på glöggmarinerade cheddarkuber med dadlar, chiliflakes och persilja. Perfekt till glöggminglet.

gloggmarinerad-cheddarost

Ingredienser:

ca 25 st

  • 150 g cheddarost
  • 1 apelsin
  • 3/4 dl glögg
  • 2 msk olivolja
  • 4 färska dadlar
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:

  1. Tärna osten i ca 1 1/2 x 1 1/2 cm stora tärningar. Lägg dem i en form.
  2. Riv skalet av apelsinen. Rör samman glöggen med olivoljan och apelsinskalet.
  3. Dela, kärna ur och strimla dadlarna. Hacka persiljan.
  4. Blanda dadlarna, persiljan och chiliflakesen med glöggmarinaden.
  5. Häll marinaden över osten och vänd runt. Låt stå i rumstemperatur minst 1 timme.

Recept och bild: ica.se

 

Pepparkakssnittar med ost och fikon

pepparkakssnittar-med-ost-och-fikon

Ingredienser:

8 st

  • 1 st mjuk pepparkaka
  • 100 g ädelost
  • 100 g taleggio-ost
  • 2 färska fikon
  • 2 msk flytande honung
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • 1/2 dl hackade pistagenötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader, grill
  2. Skär pepparkakan i 16 skivor (för 8 portioner) och lägg dem på ett ugnsgaller. Rosta mitt i ugnen ca 2 min på varje sida.
  3. Skär varje ost i 8 bitar (för 8 port). Skär fikonen i klyftor.
  4. Lägg fikon och ädelost på hälften av pepparkaksskivorna. Ringla över honung.
  5. Lägg taleggio på resten. Klicka på aprikosmarmelad och strö över pistagenötter.

Recept och bild: ica.se

 

Dadlar med bacon

Enklaste tillbehöret du kan göra! Och så gott med det både salta och söta ihop!

dadlar_med_bacon

Ingredienser:

  • Färska dadlar så många du vill göra
  • Bacon, beräkna en halv skiva till varje dadel.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär ett snitt i varje dadel och ta ur kärnan.
  3. Linda en halv skiva bacon runt dadeln.
  4. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och in i ugnen till baconet fått färg. (Ca 7-8 min)

 

Kryddstarka korvar i smördeg

6552490053_45fc8a67be_b

Ingredienser:

15 st

  • 5 kryddstarka korvar efter din smak (tex. chorizo, kabanoss etc.)
  • 2 plattor smördeg
  • 1 ägg
  • riven parmesan

Gör så här:

Tillagningstid: ca 20 min

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela korvarna i tre delar.
  3. Skär smördegen i 15 längder längs med kortsidan och linda dem runt korvbitarna.
  4. Lägg på plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö parmesanen över.
  5. Grädda i ugn, ca 15 min.

 

 

Vill du bjuda på egen smaksatt glögg får du bra tips här:

Servera din egen glögg på adventskalaset

 

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -