- Annons -

Lök är en användbar grönsak som verkligen hjälper till att sätta smak på en maträtt.

Fast ibland kan det ju vara svårt att välja rätt sorts lök till sin mat eftersom det finns så många olika sorter att välja på. Att välja fel sorts lök till receptet kan göra skillnaden på ett mästerverk eller mardröm i den färdiga rätten. Men lugn, vi hjälper dig att reda ut för- och nackdelar med olika sorter och vad de passar bra till.

 

Gul löklök

Fördelar: Billiga och finns i affärerna hela året runt

Nackdelar: Bara tårarna som kommer när du skär den 😉

Användningsområden: Kan användas till det mesta från soppor till sallad och allt där emellan. Gul lök är bra att använda när du ska göra karamelliserad lök eftersom den innehåller mycket socker.

 

Röd löklök

Fördelar: Stark, kryddig smak om du äter den rå.

Nackdelar: Inte idealisk för karamellisering eller för långkok.

Användningsområden: Denna sort är fantastisk att använda i sallader eller att grilla! Den är också god på hamburgare och mackor – en tumregel är att varje gång du ska äta rå lök, är det denna du ska använda dig av!

 

Schalottenlöklök

Fördelar: Mild smak med en hint av vitlök.

Nackdelar: Något dyr

Användningsområden: Använd som tillbehör i lyxigare måltider och på festmåltider – eller skiva tunt i asiatiska rätter!

 

Salladslöklök

Fördelar: Mild smak när man äter den rå och passar i många typer av recept.

Nackdelar: Torkar lätt, bör förvaras plastpåse.

Användningsområden: Passar bra rå i sallader och används både rå, kokt och stekt i det asiatiska köket. Gör sig bra i alla sorters wok­rätter. Skiva och stek den vita delen av löken i woken med andra ingredienser, strö över den skivade gröna lökdelen när rätten är klar.

 

Vitlöklök

Fördelar: Perfekt som smaksättare i många olika typer av recept.

Nackdelar: Kan ge dålig andedräkt

Användningsområden: I grytor, köttfärssås och olika såser och tillbehör. Sägs vara effektiv mot förkylningssjukdomar (ej medicinskt bevisat) och mot vampyrer (ej heller bevisat).

 

Ingredienser (4 pers)

  • lökar, gula
  • 2 msk smör
  • salt efter smak
  • 2 tsk socker
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Skiva löken. Hetta upp smöret i en panna på hög värme.
  2. Bryn löken så att den tar färg.
  3. Slå ned värmen och låt löken mjukna i 10-15 minuter. Salta och sockra.
  4. Häll på vatten och låt det koka in.
  5. Löken är klar när den är riktigt mjuk och söt.

Recept: Sigrid Bárány, Köket.se

Lökpajer i portionsform- perfekt som förrätt eller att servera på en buffé! Dessa små pajer har smak av tre sorters lök – gul lök, rödlök och vitlök –  servera gärna med lufttorkad skinka och en krispig sallad till!

4 pers som förrätt • 30 min

Ingredienser:

Pajdeg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk torkad timjan
salt efter smak
50 g kallt smör

Fyllning 
½ gul lök
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
salt och peppar
1 ägg
1 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Nyp ihop de torra ingredienserna till pajdegen med det kalla smöret. Tryck sedan ut pajdegen i 4 muffinsformar eller andra portionsformar. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i 5 minuter.
  3. Skala och strimla gul lök, rödlök och vitlök. Fräs den i 1 msk olja tills löken mjuknat, den ska inte ta färg. Smaka av med salt och peppar. Fördela lökfräset i muffinsformarna.
  4. Vispa ihop ägg och vispgrädde med en gaffel och fördela detta i pajerna. Grädda sedan i mitten av ugnen i 12–15 minuter.

Recept: allers.se

 

Ingredienser 4 port

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 4 msk hackad färsk persilja
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Vispa smöret och blanda med övriga ingredienser.
  2. Forma till en rulle i smörpapper och låt stelna i kyl ca 1 tim.

 

Tips:

  • Köp bara sådana lökar som är fasta och tunga i förhållande till sin storlek och förvara dem på en sval och torr plats.
  • Ju längre ut på löken, desto mer näringsinnehåll.

 

- Annons -