Recept: Gratinerad löksoppa av Lisa Lemke
Antal portioner: 4 portioner
Tid: ca 40 minuter
- 8 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 små äpplen
- 50 g smör
- 1 msk torkad timjan eller 3 färska kvistar
- 1 nypa strösocker
- 3 dl torrt vitt vin
- 9 dl hönsbuljong
- salt och svartpeppar
- 4-8 skivor ljust surdegsbröd
- 120 g lagrad ost, t ex cheddar eller gruyere
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och hacka äpplena fint.
Smält smöret i en stor kastrull, fräs löken på svag värme tills den är mjuk och glasaktig. Tillsätt timjan, äpple, socker och vin och låt koka upp. Tillsätt buljong och sjud sedan i 20 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.
Skär eventuellt bort kanterna från brödskivorna. Fördela soppan i 4 ugnssäkra skålar. Lägg brödskivorna på toppen och avsluta med att strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin gyllenbrun färg. Servera genast.