- Annons -

Recept: Gratinerad löksoppa av Lisa Lemke

Antal portioner: 4 portioner
Tid: ca 40 minuter

  • 8 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 små äpplen
  • 50 g smör
  • 1 msk torkad timjan eller 3 färska kvistar
  • 1 nypa strösocker
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 9 dl hönsbuljong
  • salt och svartpeppar
  • 4-8 skivor ljust surdegsbröd
  • 120 g lagrad ost, t ex cheddar eller gruyere

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala, kärna ur och hacka äpplena fint.

Smält smöret i en stor kastrull, fräs löken på svag värme tills den är mjuk och glasaktig. Tillsätt timjan, äpple, socker och vin och låt koka upp. Tillsätt buljong och sjud sedan i 20 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.

Skär eventuellt bort kanterna från brödskivorna. Fördela soppan i 4 ugnssäkra skålar. Lägg brödskivorna på toppen och avsluta med att strö över riven ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin gyllenbrun färg. Servera genast.

- Annons -