Recept: Råbiff á la lök

Portioner: 4 portioner

  • 280 g högrev
  • 7 g fint havssalt

Lökkräm

  • 1 gul lök
  • olivolja eller smör att steka i
  • 1 dl 40 % crème fraiche (häng i kaffefilter över 1 timma)
  • salt och nymalen svartpeppar

Friterad lök

  • 1 bananschalottenlökar
  • neutral olja att fritera i
  • fint havssalt
  • Lite maizena

Picklad lök

  • 2 bananschalottenlökar
  • ½ dl äpplecidervinäger
  • ½ dl socker
  • ¾ dl vatten
  • 2 krm salt

Till servering:

  • Löjrom / Stenbitsrom/sikrom(efter behag och plånbok)
  • Färska örter

Kött

Tärna köttet, blanda runt med saltet och frys in på en plåt eller i en form i minst 1 timma. Mal i köttkvarn på den grövsta skivan precis innan servering.

Lökkräm

Strimla löken och fräs mjuk i olja eller smör, låt svalna. Mixa med 1/3 av créme fraichen till en helt slät kräm, tillsätt därefter resten av créme fraichen succesivt. Smaka av med salt och peppar

Friterad lök

Skala löken och strimla i tunna ringar. Separera ringarna och vänd i maizena.Fritera i het olja (ca 180 grader) i någon minut tills löken är gyllenbrun. Ta upp med hålslev och lägg på dubbelt hushållspapper att rinna av. Krydda genast med fint havssalt.

Picklad lök

Koka upp socker, vinäger, vatten och salt tills sockret löst sig. Strimla löken och lägg ner i den varma lagen. Låt kallna.

Montering

Bred ut eller spritsa lökkrämen över små tallrikar, fördela köttet ovanför. Toppa med friterad och picklad lök, klicka ut löjrom och avsluta med plockad körvel. Servera genast.