Recept: Råbiff á la lök
Portioner: 4 portioner
- 280 g högrev
- 7 g fint havssalt
Lökkräm
- 1 gul lök
- olivolja eller smör att steka i
- 1 dl 40 % crème fraiche (häng i kaffefilter över 1 timma)
- salt och nymalen svartpeppar
Friterad lök
- 1 bananschalottenlökar
- neutral olja att fritera i
- fint havssalt
- Lite maizena
Picklad lök
- 2 bananschalottenlökar
- ½ dl äpplecidervinäger
- ½ dl socker
- ¾ dl vatten
- 2 krm salt
Till servering:
- Löjrom / Stenbitsrom/sikrom(efter behag och plånbok)
- Färska örter
Kött
Tärna köttet, blanda runt med saltet och frys in på en plåt eller i en form i minst 1 timma. Mal i köttkvarn på den grövsta skivan precis innan servering.
Lökkräm
Strimla löken och fräs mjuk i olja eller smör, låt svalna. Mixa med 1/3 av créme fraichen till en helt slät kräm, tillsätt därefter resten av créme fraichen succesivt. Smaka av med salt och peppar
Friterad lök
Skala löken och strimla i tunna ringar. Separera ringarna och vänd i maizena.Fritera i het olja (ca 180 grader) i någon minut tills löken är gyllenbrun. Ta upp med hålslev och lägg på dubbelt hushållspapper att rinna av. Krydda genast med fint havssalt.
Picklad lök
Koka upp socker, vinäger, vatten och salt tills sockret löst sig. Strimla löken och lägg ner i den varma lagen. Låt kallna.
Montering
Bred ut eller spritsa lökkrämen över små tallrikar, fördela köttet ovanför. Toppa med friterad och picklad lök, klicka ut löjrom och avsluta med plockad körvel. Servera genast.