- Annons -

Grilltips för den som frågar sig: hur grillar man kött egentligen?

Vad får dig att gilla att grilla? En rustik grilltunna, ett rostfritt utekök med gasolgrill, mustiga marinader eller franska köttknivar? Vi ger dig tips om hur man grillar kött och vad som gör att du kan njuta ännu mer av den efterlängtade sommarmaten. Ha det så gott! 

Hur grillar man kött? Grilltips

9 goda svar på hur man grillar kött!

  1. Töm askbehållaren innan grillning så får du bättre lufttillströmning och bättre glöd. Har du ingen behållare så lägg folie under briketterna och lyft bort askan.
  2. Briketterna ska ha ett tunt lager gråaktig aska på när de är redo för grillning. Tänk på att det tar ca 30 min, beroende på mängd briketter eller grillgkol, från att du tänder grillen till briketterna är klara.
  3. Pensla gallret och lägg det på grillen några minuter innan du lägger på maten. Detta gör att gallret hettas upp och maten grillas bättre utan att fastna.
  4. Skär inte i köttet då rinner köttsaften ut och köttet blir torrt. Skär jämna skivor så att bitarna blir klara samtidigt och skär bara en gång om du är osäker om det är klart.
  5. Vänd maten EN gång. Varje gång du vänder på maten så rinner köttsaft ner i grillen istället för att göra köttet saftigt och gott. Använd locket så utnyttjar du värmen och vänd maten efter halva grilltiden.
  6. Låt köttet vila i några minuter innan servering – särskilt när du grillar nötkött som inte blir well done, dvs genomgrillad. Då suger det in en del av köttsafterna.
  7. Efter grillningen – stäng alla spjäll och lägga på locket på grillen. Då slocknar glöden och du kan återanvända briketterna vid nästa grillning.
  8. Rengör grillgallret medan det är varmt så är går det lättare. Använd en mässingsborste.
  9. Tänk på miljön, undvik bismak och avstå från tändvätska.

Källa: Grillguide.se

- Annons -