Grön ärtsoppa med räkor och fänkål
Recept – Tareq Taylor
Ingredienser
- 500 g räkor med skal
- 1/2 st gul lök
- 100 g rotselleri
- 1 st fänkål
- 1 tsk timjan
- 3 dl vispgrädde
- 5 dl frusna gröna ärtor
- lite mejram
- 1 msk olivolja
- lite citronsaft
Gör så här:
Skala räkorna och spara skalen till buljongen.
Skala och hacka löken, sellerin och halva fänkålen. Fräs i en gryta tillsammans med timjan och räkskalen och tillsätt ca 8 dl vatten eller tills det täcker skalen. Koka ca 20 minuter och skumma av buljongen med jämna mellanrum. Sila upp i en ny gryta och tillsätt grädden. Koka ytterligare 5 min.
Häll upp ärtorna i en mixer och mixa tillsammans med soppbasen. Sila bort skalen. Blanda de skalade räkorna med fint strimlad fänkål, färsk mejram, olivolja och lite citronsaft. Salta efter smak.