Härligt recept på havtornsglass
Havtorn är en liten doldis bland våra svenska bär. Bären är små och orangefärgade och är väldigt sura i smaken, men framför allt är de supernyttiga. Bären växer på buskar och det behövs både han- och honplanta för att det ska bli bär.
Buskarna växer vilt på vissa ställen i Sverige, men kan även odlas i trädgård. Havtornsbär kan innehålla uppåt 5 gånger mer (beroende på sort) C-vitamin än en apelsin. De innehåller dessutom vitamin A, E, K, B samt B12, omega 7 och folsyra. Prova att använda dem i matlagningen – eller som här – i underbar, hemmagjord glass.
Ingredienser till ca 6 personer
- 0,5 liter vispgrädde
- 3 äggulor
- 125 gram socker (lite mindre än 1,5 dl ifall du saknar våg)
- Ca 1 dl havtornssaft (kan med fördel var lite mosade bär också)
Tillagning:
Vispa upp äggulor och socker under kraftig vispning. Koka upp grädden och häll den över äggsmeten. Tillsätt havtornssaften och ev. bär. Häll i glassmaskin och frys. Frystiden kan variera beroende på vilken kapacitet just din maskin här. Läs i instruktionerna, men räkna med minst 1,5 timme.