Långkok – Höstgryta med högrev!
Laga denna mustiga, härliga gryta gjord på högrev. Det är bara att skala, skära, koka och servera!
En god höstgryta är perfekt att bjuda på när du ska ha gäster på kvällen och har en hektisk dag. Sätt igång köttet på förmiddagen och låt det stå och koka i buljong och vin i flera timmar och bli riktigt mört. Ju längre desto bättre!
INGREDIENSER (4-5 portioner)
ca 800 g högrev
champinjoner
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 purjolök
3 stora steklökar
3 dl rött vin
3 dl köttbuljong (3 dl kokande vatten med buljongtärning)
1 dl kalvfond
5 dl vatten
kryddor efter smak (tex. vitpeppar, timjan, lite cayennepeppar)
TILLAGNING
Börja med att skära upp köttet i lagom stora bitar, ta sedan fram en gryta och bryn köttet i den i olivolja med salt och peppar. Tillsätt därefter köttbuljong, kalvfond, rödvin och vatten och sätt på ett lock. Låt sedan köttet koka i minst 1.5 timme, gärna ännu längre så blir köttet riktigt mört.
När köttet har kokat länge och börjar bli klart, skär upp champinjoner, lök, morot och purjolök och lägg ner hos köttet i grytan. Pressa över vitlöksklyftorna och krydda efter smak. Sätt tillbaka locket och låt koka i ca 15 minuter eller tills grönsakerna mjuknat.
TILL SERVERING
Vill du ha något tillbehör är det gott att servera höstgrytan med kokt mandelpotatis eller ris. En fräsch grönsallad, lite god gelé och ett gott surdegsbröd är också bra till denna rätt.
Recept från Matkreation.