Mästerkocken Catarina Köning släpper i vår en ny kokbok – Mat med guldkant och precis som vanligt är det snabbt, enkelt och gudomligt gott. Än hittar du fina jordärtskockor så varför inte passa på att omvandla dem till en lyxig soppa!
4 portioner, 30 min
Ingredienser:
- 500 g jordärtskockor
(Lägg 1 åt sidan som ska friteras till chips.) - 1 liten bananschalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 potatisar, normalstora
- smör
- 1 ½ dl vitt vin
- 5 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar eller 2 ½ msk koncentrerad kycklingfond
- 2 ½ dl vispgrädde
- salt
- nymalen svartpeppar
- 2 dl olja med neutral smak, att fritera jordärtskockschips i
- 4 pilgrimsmusslor
- ½ msk olja, att halstra pilgrimsmusslor i
- flingsalt
Topping
krasse, eller gräslök
Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök
- Skölj och skala även potatisarna, samt jordärtskockorna (förutom den som ska friteras till chips) och dela de skalade på hälften. Skär även ner potatisen i mindre bitar.
- Lägg en klick smör i en kastrull och fräs lök och vitlök lite snabbt. Tillsätt jordärtskockor och potatis och låt fräsa runt i kastrullen.
- Tillsätt vinet och låt koka någon minut. Tillsätt sedan vatten och hönsbuljong. Låt koka tills jordärtskockor och potatis är genommjuka, 10–15 min. Dra bort från plattan och mixa soppan slät. Tillsätt grädden successivt så att konsistensen blir som du önskar, varken för tjock eller för tunn. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Hetta upp 2 dl olja i en kastrull till 150 grader. Hyvla jordärtskockan tunt med hjälp av en mandolin. Fritera i oljan tills chipsen blir gyllene till färgen och tystnar i kastrullen. Lägg upp på hushållspapper och salta direkt.
Halstra pilgrimsmusslor
- Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Olja in pannan med lite olja på hushållspapper. Hetta upp pannan rejält. Ta ytterst lite, det räcker med ½ msk. Salta botten med lite flingsalt och när den är riktigt het, halstra musslorna i ca 30 sek/sida. Observera att pannan ska vara riktigt het när du halstrar!
Servering
- Lägg de halstrade pilgrimsmusslorna i botten på djupa tallrikar, dekorera med krasse och lite jordärtskockschips. Värm under tiden upp soppan på spisen och häll sedan upp den i en tillbringare. Servera, och häll upp soppan precis innan rätten ska ätas.
Tips!
Man kan koka jordärtskockorna med skalen på och mixa soppan. Det är egentligen ultimat då mycket smak sitter i skalet och mindre tidskrävande eftersom man skipper skala dessa små knöliga rackare. Soppan blir dock mörkare till färgen.