Kalljästa bullar med vinbärsfyllning
Fantastiska bullar som gör succé på sommarfikabordet.
Foto: Karin Herou Recept: Linda Abrahamsson
Ingredienser (ca 40 st)
- 25 g färsk jäst
- 5 dl kall mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 dl socker
- 14-15 dl vetemjöl
- 150 g smör, rumstempererat
- 1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
- 4 dl röda vinbär
- 1 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Rör ut jästen i lite av mjölken, tillsätt resten.
- Blanda ner salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen ordentligt och klicka ner smöret.
- Låt degen jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur eller i kylskåp över natten.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut dem till avlånga kakor, strö över vinbär, socker och vanilj på halva kakan och vik över den ofyllda sidan.
- Skär 1 cm breda remsor och snurra ihop till en knut och lägg på en plåt. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Jäs ca 1 timme och grädda i 225 grader varm ugn ca 10 min.