- Annons -

Finns det något godare än kantareller? Här får du 5 recept på smarriga rätter att göra på skogens guld!

 

Kantarellsoppa

KANTARELLSOPPA

Ingredienser
Portioner: 4
2 l kantareller (2 l motsvarar ca 600 g)
3 schalottenlökar
2 msk smör eller margarin
3 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
1 l kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 dl hackad persilja
salt och peppar

Så här gör du
Ansa svampen. Låt den “svettas” i en varm stekpanna.
Skala och hacka löken.
När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Låt löken bli mjuk och häll sedan på vinet och låt det koka in något.
Blanda ner grädde och buljong. Låt det koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät tillsammans med persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Recept från ica.se

 

Kantarellpaj

KANTARELLPAJ

4 portioner

Ingredienser

100 g smör
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
3 msk vatten
3 msk senap
2 msk matolja
1 vitlöksklyfta
1 lök
3 dl riven ost
4 tomater
1 krm salt
2 hg kantareller

Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta samman smör, vetemjöl, grahamsmjöl, salt och vatten till en deg. Kavla ut degen och klä en pajform.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Pressa vitlök och hacka lök. Fräs i olja.
Bred på senap på det nygräddade pajskalet och fördela den stekta löken samt riven ost över.
Skiva tomater i tunna skivor, salta lätt och låt dem rinna av några minuter i ett durkslag. Placera tomaterna över osten.
Fördela kantarellerna överst och grädda i 40 minuter.

Recept från mittkok.expressen.se

Kantarellpasta

FÄRSK PASTA MED SOMMARKANTARELLER OCH DILLPESTO

Ingredienser

1 tsk salt
1 msk smör
peppar
1 st squash, (250 g)
1 påse babyspenat, (80 g)
300 g färska kantareller
2 st färska gula lökar
500 g färsk pasta, t ex pappardelle
1 krm nymald svartpeppar
1 dl dillpesto

1. Ansa och skölj kantarellerna. Skiva squashen. Ansa och skär löken i strimlor.
2. Stek kantarellerna i stekpannan tills all vätska försvunnit. Tillsätt smör och fortsätt steka ca 1 minut. Blanda ner squash och lök och stek ytterligare ca 3 min. Smaka av med salt och peppar
3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda pastan med svamp, squash och spenat. Servera med en klick pesto.

DILLPESTO

0,5 tsk salt
1 knippe dill, (6 dl löst packad)
1 dl solrosolja
100 g lagrad prästost, (17 %)
1 krm nymald svartpeppar
100 g flagad sötmandel

Mixa dillen med lite av oljan. Tillsätt resterande olja, mandel och ost. Mixa till en röra. Smaka av med salt och peppar.

Tips! Variera smaken på peston med hackad persilja eller basilika i stället för dill.

Recept från alltommat.se

Kantarellsås

KANTARELLSÅS

Receptet gäller för 5 dl

Ingredienser
1 liter färska kantareller
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 1⁄2 msk konc svampfond
salt och peppar
ev 1 msk portvin

Gör så här:
Rensa svampen och dela den ev i mindre bitar. Lägg svampen i en stekpanna eller kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt smöret och fräs svampen 3-4 min. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, grädde och fond under omrörning. Låt koka 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och ev portvin.

Serveringsförslag:
Servera såsen till stekt eller grillat kött eller kyckling.

Recept från arla.se

Kantarellstuvning

VARM SMÖRGÅS MED KANTARELLSTUVNING

6 st

6 skivor bröd
1 liter rensad svamp
3 msk smör
Svampstuvning:
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
0,5 dl grädde
0,5 tsk salt
1 tsk soja
0,5 msk sherry, efter smak
0,5 krm nymalen svartpeppar
Redning:
1 ägg
Gratinering:
1 msk smör eller smörgåsmargarin
1,5 dl riven lagrad ost
0,5 krm paprikapulver
1,5 msk hackad persilja

Gör så här
Ugn: 250º
40 minuter
Borsta eller skölj svampen och skär den i bitar. Lägg svampen i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fettet och fräs svampen tills det knäpper i den och fettet klarnat, 5-10 minuter.

Svampstuvning
Strö mjölet över svampen, rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka på svag värme 10-15 minuter. Smaka av med salt, eventuellt soja, sherry och peppar. Rör ner ägget när stuvningen svalnat lite.

Bred eventuellt tunt med smör eller smörgåsmargarin på brödet. Täck med svampstuvningen och strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen, 7-8 minuter.

Strö eventuellt över lite paprikapulver eller hackad persilja före serveringen.

Servering
Servera gärna med en liten sallad.

Recept från coop.se

- Annons -