Kärleksmums: Recept på 10 enkla steg för smarrig fika

KATEGORI

Det är svårt att tänka på svensk fika utan att tänka på kärleksmums, inte sant? Dessa chokladtäckta, kokosbesprinklade kakor är en stapelvara i varje hem och café över hela Sverige. Men vad vet du egentligen om kärleksmums?

I denna artikel kommer vi att ta en djupdykning i denna populära svenska kaka och dess ursprung, ingredienser och tillagning.

Med vår detaljerade steg-för-steg guide och användbara tips kommer du snart att kunna imponera på dina vänner och familj med detta utsökta bakverk. Låt oss ta en närmare titt på ingredienserna och processen för att skapa denna läckerhet.

Vad är kärleksmums?

Kärleksmums, även känd som snoddas, chokladrutor eller mockarutor, är en klassisk svensk kaka. Den består av en mjuk, fuktig chokladtårta som är täckt med en choklad- och kaffeglasyr och bestrodd med kokosflingor.

De är oftast skurna i små fyrkanter, vilket gör dem perfekta för att dela och servera på fikat.

Läs också: Bechamelsås: 5 enkla steg till perfekt sås varje gång

Kärleksmums historia

Ursprunget till kärleksmums är lite osäkert, men det är allmänt accepterat att de första versionerna av denna läckra kaka började dyka upp i svenska hem på 1950- och 60-talet.

Namnet “kärleksmums” uppfanns på 70-talet och har varit med oss sedan dess. Men vad betyder det egentligen? Kakan har många namn.

Det är en rolig ordlek som antyder att dessa kakor är så goda att man vill mumla av kärlek när man äter dem.

kakao

Klassiskt Recept på smarrig kärleksmums

Ingredienser – detta behöver du

För kakan:

  • 150 g smör
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg

För glasyr:

  • 150 g smör
  • 1 ½ dl kaffe
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 7 dl florsocker
  • Kokosflingor (till dekoration)

kokosflingor till kärleksmums

Instruktioner: Så här gör du!

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en rektangulär form, cirka 20×30 cm.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  3. I en stor skål, blanda socker, vaniljsocker, kakao, bakpulver, salt och vetemjöl.
  4. Tillsätt smält smör, mjölk och ägg i mjölblandningen. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat och smeten är slät.
  5. Häll smeten i den förberedda formen och jämna till ytan.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Kakan ska vara lätt fjädrande när du trycker på den.
  7. Under tiden kakan gräddas, förbered glasyren. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör om tills glasyren är slät och jämn.
  8. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna något. Bred glasyren över den något avsvalnade kakan.
  9. Strö över kokosflingor på den färska glasyren.
  10. Skär i fyrkantiga bitar och servera.

Njut av dina hemmagjorda kärleksmums!

Kärleksmums i långpanna

Ingredienser för kärleksmums i långpanna

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 6 ägg
  • 8 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 4 tsk bakpulver
  • 12 dl vetemjöl

För glasyren behöver du:

  • 200 g smör
  • 4 msk kakao
  • 6 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • Kokos att strö över

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader C.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen svalna något.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en stor skål. Tillsätt vaniljsocker, kakao och bakpulver och rör om.
  4. Tillsätt mjölblandningen växelvis med smör- och mjölkblandningen till äggsmeten. Rör om väl efter varje tillsats.
  5. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Känn med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.
  7. Under tiden kakan gräddas, gör glasyren: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kakao, florsocker, vaniljsocker och kaffe. Rör om tills allt är väl blandat.
  8. När kakan är klar, låt den svalna något och häll sedan över glasyren. Strö över kokos.
  9. Låt kakan svalna helt innan den skärs upp.

Serveringstips för Kärleksmums

Kärleksmums är otroligt mångsidiga och kan serveras på många olika sätt. Här är några tips för att göra din upplevelse ännu bättre:

  1. Med Kaffe eller Te: Kakan smakar bäst med en kopp starkt kaffe eller te. Kombinationen av den rika chokladsmaken och den heta drycken är en himmelsk matchning.
  2. Med Glass: Servera med en kula av din favoritglass. Vaniljglass kompletterar perfekt chokladens rika smaker.
  3. Med Frukt: Lägg till lite färska bär på sidan för att balansera kärleksmumsens sötma. Jordgubbar, hallon eller blåbär passar bra.
  4. Som Efterrätt: Kärleksmums kan serveras som en lyxig efterrätt efter en god middag. De kan också bli en härlig överraskning vid en speciell tillställning.
  5. Som Fika: De är ett perfekt val för en traditionell svensk fika. De är enkla att göra, älskade av alla och passar perfekt med en kopp kaffe.

Oavsett hur du väljer att servera dina kärleksmums, kommer de att bli en favorit. Lycka till med ditt bakande och njut av dina läckra kärleksmums!

Vill du hellre se en video så rekommenderar vi “VÄRLDENS GODASTE KÄRLEKSMUMS“.

Kärleksmums variationer

Det finns många sätt att variera ditt kärleksmums recept och lägga till din egen twist. Här är några idéer:

  1. Med Nötter: Prova att tillsätta hackade nötter i glasyren för lite extra krispighet. Hasselnötter eller valnötter skulle passa särskilt bra.
  2. Med Kanel eller Kardemumma: Lägg till lite kanel eller kardemumma i kakan för en varm och kryddig twist. Det ger en fin kontrast till chokladens sötma.
  3. Vit Choklad Kärleksmums: Byt ut kakaon i både kakan och glasyren mot vit choklad. Detta ger en rik och krämig smak som är helt annorlunda men lika utsökt.
  4. Fruktig Kärleksmums: Lägg till lite rivet citron- eller apelsinskal i smeten för en fruktig not. Du kan även toppa kakan med färska bär för extra färg och smak.
  5. Kärleksmums med Kaffe: För kaffeälskare, tillsätt extra starkt kaffe i både kakan och glasyren för en rik och robust kaffesmak.
  6. Kärleksmums med Kokosmjöl: Byt ut en del av vetemjölet mot kokosmjöl för en härlig kokossmak.

Kom ihåg att det bästa med att baka är att experimentera och göra receptet till ditt eget. Så var inte rädd för att prova något nytt och njuta av processen!

Läs också: Slipp myror – bekämpa ohyra i grönsakslandet

frysa kärleksmums

Frågor och svar

Varför heter det snoddas?

Kärleksmums kallas ibland för "snoddas" i vissa delar av Sverige. Ordet "snoddas" kommer från sydsvenska dialekter och betyder 'godis' eller 'sötsak'. Det verkar som om namnet har varit mer populärt i Skåne och i andra södra delar av Sverige.

Hur många bitar är en långpanna?

Det beror på hur stora bitar du skär, men en vanlig långpanna kan oftast dela upp i cirka 24-30 bitar.

Hur mycket väger en Kärleksmums?

Det kan variera beroende på storlek, men en genomsnittlig bit av kärleksmums kan väga runt 50-70 gram.

Hur får man glasyr att stelna?

Glasyren stelnar när den svalnar. Om du vill påskynda processen kan du ställa kakan i kylskåpet.

Hur länge kan man ha Kärleksmums i kylen?

Kärleksmums kan hålla i kylskåpet i upp till 5 dagar.

Var ska man förvara Kärleksmums?

Kärleksmums förvaras bäst i en lufttät behållare i rumstemperatur om de ska ätas inom några dagar, men de kan också förvaras i kylskåpet eller frysen för längre hållbarhet.

Hur länge kan man förvara Kärleksmums?

Kärleksmums håller sig bra i rumstemperatur i upp till 2-3 dagar, i kylskåp upp till 5 dagar, och i frysen i flera månader.

Hur länge håller sig kärleksmums i frysen?

Kärleksmums håller sig bra i frysen i upp till 3-4 månader. Se till att de är väl inslagna eller förvarade i en lufttät behållare för att förhindra frostbildning.

Kan man frysa in kärleksmums?

Ja, det går bra att frysa in kärleksmums. Se till att de är helt svala innan de fryses in och förvara dem i en lufttät behållare eller inplastade väl. Tänk på att låta dem tina i kylskåp över natten innan de ska ätas.

Läs också: Så värderas ditt hus – proffset förklarar

Kärleksmums: Recept på 10 enkla steg för smarrig fika
kärleksmums 1

Läs vårt läckra men enkla recept på Kärleksmums - en klassisk favorit med saftig chokladkaka och krämig glasyr. Perfekt för att stilla ditt sötsug!

Typ: dessert

Recipe Yield: 24

Kalorier: 250

Förberedelsetid: PT0H30M

Tillagningstid: PT1H30M

Total tid: PT2H00M

Receptingredienser:

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg

Receptinstruktioner: 1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en rektangulär form, cirka 20x30 cm. 2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. 3. I en stor skål, blanda socker, vaniljsocker, kakao, bakpulver, salt och vetemjöl. 4. Tillsätt smält smör, mjölk och ägg i mjölblandningen. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat och smeten är slät. 5. Häll smeten i den förberedda formen och jämna till ytan. 6. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Kakan ska vara lätt fjädrande när du trycker på den. 7. Under tiden kakan gräddas, förbered glasyren. Smält smöret i en kastrull och tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör om tills glasyren är slät och jämn. 8. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna något. Bred glasyren över den något avsvalnade kakan. 9. Strö över kokosflingor på den färska glasyren. 10. Skär i fyrkantiga bitar och servera.

Totalbetyg:
5

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -