Kladdkakans dag – två smarriga recept
Vill du fira kladdkakans dag på bästa sätt och bjuda på nära och kära? Här får du recept på två helt olika- men otroligt goda kladdkakor, en citron- och en chokladkolakaka.
Recept på fräsch Citronkladdkaka
Den här kakan räcker till 8-10 personer och till en rundform cirka 24 cm
Ingredienser:
2 citroner
4 1/2 dl strösocker
200 gram smält smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Servera med lättvispad grädde eller en hallonsås!
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader , rör ihop ägg och socker. Tvätta citronerna och riv av det gula skalet ner i smeten ( inte det vita – för det smakar beskt ) Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt med en träslev. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Vänd om tills allt har blandat sig.
Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret.
Smörj & bröa formen och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter
Låt stanna till sig i kylskåp ett par timmar innan servering.
Recept på smarrig Kolakladdkaka
Form cirka 22-24 cm
Ingredienser:
- 3 ägg
- 3 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4- 5 msk kakao
- 2 dl vetemjöl
- 150 gram smält smör
- 2 nypor med flingsalt
- 2 rullar med center – plopp
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Fördela ut smeten och tryck ner en 10 – 15 ploppbitar. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter ( jag hade min ganska exakt i 25 min. ).
Den ska fortfarande vara lite lös i mitten. Ta ut den från ugnen oc fördela resten av alla plopp bitar över kakann. Och ställ in på eftervärmen i ugnen bara en minut eller så så att chokladen blir lätt att smeta ut till en topping. Ta ut och förvara svalt i minst 4 timmar eller gärna över natten.
Serveringsförslag: Lättvispad grädde
Källa: Recept och bilder från Jennys matblogg.