Leila Lindholms New Mexico Burger med bacon
Servera med mangosalsa och hemgjord pommes
Hamburgare
- 800 g köttfärs, nymalen
- 0,5 st vitlöksklyfta
- 2 st äggulor
- 2 msk vispgrädde
- 2 tsk dijonsenap
- 0,5 tsk tabasco med chipotlesmak
- flingsalt
- svartpeppar, från kvarn
- olivolja, till stekning
- cheddarost, gärna amerikansk färdigskivad för burgare
- 4 st hamburgerbröd, stora med sesamfrön eller vallmofrön
- 4 msk majonnäs, gärna amerikanska Hellmans
- 2 st salladsblad, stora, gärna krispsallad
- 2 st bifftomater
- 2 st rödlökar
- 1 paket bacon
Mangosallad
- 1 st mango, stor, mogen
- 2 st avokado, mogna
- 1 kruka koriander
- 0.5-1 mild jalepeno chili (eller spansk peppar)
- 1 st lime, saft
- 2 tsk honung
- 2 msk olivolja
- flingsalt
- svartpeppar från kvarn
Home fries
- 8 st bakpotatisar
- olivolja
- flingsalt
Gör så här
- Home fries
Tvätta potatisen och skär den med skal i stavar till pommes frites och skölj stavarna i vatten. - Låt dem torka och sprid sedan ut dem på en oljad plåt.
- Ringla över olivolja, salta och blanda noga.
- Rosta i ugnen, cirka 40 minuter.
- Hamburgare
Blanda färsen med riven vitlök, äggulor, vispgrädde, dijonsenap, tabasco, salt och svartpeppar. - Forma färsen till 4 burgare och stek/grilla dem i en het stekpanna/grillpanna i cirka 3 minuter på varje sida.
- Stek dem färdigt i ugnen tillsammans med pommes i cirka 7–8 minuter för rosa/medium.
- Mangosalsa
Skala och skär mangon och avokadon i tärningar. - Smaksätt med hackad koriander, hackad chili, limesaft, honung, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
- Knaperstek baconskivorna.
- Servering
Lägg en skiva ost ovanpå varje hamburgare låt burgarna vila lite på en tallrik medan du grillar/steker bröden. - Ringla lite olivolja på snittytorna på hamburgerbröden och salta med flingsalt innan du grillar/steker dem.
- Bred lite majonaise på bottenbrödet och lägg ett salladsblad ovanpå. Lägg på burgaren, skivad tomat och rödlök och bröd.
- Servera med hemgjorda pommes frites och mangosalsan.
Recept: Köket.se