- Annons -

Linsbolognese

En vegetarisk bolognese – ”köttfärssås” – med svarta linser i stället för kött. Servera med pasta och toppa med gremolata, som är ett italienskt strössel med citron, persilja och vitlök. Oslagbar som topping!

Antal: 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1⁄2 dl tomatpuré
  • 2 dl torkade svarta belugalinser 200 g rotselleri
  • 1 förpackning krossade tomater, ca 400 g
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk torkade örter, t ex timjan, salvia
  • och rosmarin
  • en nypa strösocker
  • salt och nymalen svartpeppar

Till servering

  • pasta
  • parmesanost
  • ev gremolataströssel

Så här gör du

1. Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Fräs hacket i oljan i en kastrull i 5 minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare cirka 2 minuter.

2. Skölj linserna. Skala och riv rotsellerin grovt. Lägg linser, rotselleri, tomater, buljongtärning, vatten och örter i kastrullen. Låt koka under lock i 15–20 minuter eller tills linserna är mjuka men har lite tuggmotstånd kvar. Smaka av med lite socker, salt och peppar.

3. Bjud med pasta och gärna gremolataströssel eller bara med riven parmesanost.

Gremolataströssel

Den italienska kryddblandningen gremolata består av rivet citronskal, persilja och hackad vitlök. Här lägger vi till parmesanost också. Gott att strössla över såsen. Blanda 1 1⁄2 dl riven parmesanost med 1 msk rivet citronskal, 1 dl hackad persilja och 1 finhackad vitlöks- klyfta.

VARIERA BOLOGNESEN

Rotselleri har en lite speciell smak och just i grytor och soppor ger den djup, lite på samma sätt som buljong. Men gillar du inte rotselleri, eller om du har morötter eller palsternacka i kylen i stället, går det lika bra med andra rotfrukter.

- Annons -