Recept: Lökpaj med parmesan

Fantastiskt goda minipajer som fungerar utmärkt antingen på buffébordet eller som drink-tilltugg! Testa gärna att byta ut parmesanen mot prästost.

Portioner: 4-6 minipajer (beroende på storlek)

Tid: ca 20 minuter + 20 minuter i ugn

Pajdeg

  • 1 ¾ dl mjöl
  • 75 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • ½ tsk salt

Fyllning

  • 5-6 små steklökar per portionsform
  • ½ l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl balsamvinäger
  • 1 msk salt
  • 5 lagerblad
  • 1 ägg
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl finriven parmesan
  • Salt och svartpeppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen och låt den vila i kylen i ca 20 minuter. Smörj minipajformarna (eller använd aluminiumformar som du inte behöver smörja) och tryck snabbt ut pajdegen i formarna med tummen. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
  2. Skala steklökarna, det går enklast om du lägger dem i vatten en stund först. Fyll en kastrull med vatten, buljongtärning, balsamvinäger, salt och lagerblad och koka upp. Lägg ner lökarna och låt koka på svag värme i ca 5 minuter. Ta upp lökarna ur vattnet och låt svalna något.
  3. Vispa samman ägg, mjölk och parmesanost med salt och svartpeppar. Häll ca 2-3 msk äggstanning i varje pajskal och ställ ner lökarna i skalen med botten nedåt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills pajerna börjar få en fin färg.