Recept: Lökpaj med parmesan
Fantastiskt goda minipajer som fungerar utmärkt antingen på buffébordet eller som drink-tilltugg! Testa gärna att byta ut parmesanen mot prästost.
Portioner: 4-6 minipajer (beroende på storlek)
Tid: ca 20 minuter + 20 minuter i ugn
Pajdeg
- 1 ¾ dl mjöl
- 75 g smör
- 1 msk kallt vatten
- ½ tsk salt
Fyllning
- 5-6 små steklökar per portionsform
- ½ l vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl balsamvinäger
- 1 msk salt
- 5 lagerblad
- 1 ägg
- ½ dl mjölk
- ½ dl finriven parmesan
- Salt och svartpeppar
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen och låt den vila i kylen i ca 20 minuter. Smörj minipajformarna (eller använd aluminiumformar som du inte behöver smörja) och tryck snabbt ut pajdegen i formarna med tummen. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
- Skala steklökarna, det går enklast om du lägger dem i vatten en stund först. Fyll en kastrull med vatten, buljongtärning, balsamvinäger, salt och lagerblad och koka upp. Lägg ner lökarna och låt koka på svag värme i ca 5 minuter. Ta upp lökarna ur vattnet och låt svalna något.
- Vispa samman ägg, mjölk och parmesanost med salt och svartpeppar. Häll ca 2-3 msk äggstanning i varje pajskal och ställ ner lökarna i skalen med botten nedåt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills pajerna börjar få en fin färg.