Saftig morotskaka är det inte mycket som slår och de flesta gillar det dessutom, både vuxna och barn. Kakan är inte speciellt svårt att baka och innehåller mycket smak. Här ger vi tips på ett klassiskt morotskaka recept, en variant i form av rulltårta och en lite mer modern skapelse i form av morotscookies med glasyr.

Morotskaka är en riktig klassiker. Dessutom är morötter något som är billigt och som det odlas mycket av i Sverige. Just därför kan det vara kul att baka morotskaka i olika varianter. Det är svårt att tröttna på det, men för att göra det desto roligare att äta är det kul att experimentera lite med det klassiska receptet, något som vi ger tips om här.

Klassiskt morotskaka recept

Detta klassiska morotskaka recept ger en smakrik och saftig kaka med syrlig och mjuk glasyr ovanpå. En riktig sötedröm helt enkelt. Receptet räcker till en långpanna.

Kaka:morotskaka

  • Ca 7 deciliter rivna morötter
  • 4 medelstora ägg
  • 2,5 deciliter rapsolja
  • 4 deciliter vetemjöl
  • 3,5 deciliter strösocker
  • 2 teskedar kanel
  • 1 tesked kardemumma
  • 1 tesked mald ingefära
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • 3 teskedar bakpulver

Glasyr:

  • 200 gram naturell färskost
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 3 deciliter florsocker
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • Rivet skal från 1 citron

Gör så här:

Börja med kakan. Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en långpanna, en vanlig ugnsplåt med hög kant fungerar utmärkt. Vispa ägg och socker poröst och blanda alla torra ingredienser noga separat. Vänd ner de torra ingredienserna i ägg och socker-blandningen och tillsätt sedan de rivna morötterna och rapsolja. Häll smeten i plåten och grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Känn av med en sticka så att kakan inte är kladdig.

När kakan är i ugnen är det dags att ordna glasyren. Blanda färskost med smör, vaniljsocker, florsocker och citronskal till en jämn smet. Bred glasyren över kakan när den svalnat och skär sedan upp i lämpligt stora rutor.

Rulltårta med morötter

Detta är en lite roligare variant på morotskaka för den som vill prova på något nytt. Samtidigt är den inte superlångt från den saftiga klassikern ovan. Receptet är taget från Mitt Kök Expressen och räcker till en rulltårta av klassisk storlek.

Tårtbotten:morotskaka

  • Ca 100 gram riven morot
  • 3 ägg
  • 1 ½ deciliter socker plus lite extra att rulla tårtan i
  • 2 deciliter vetemjöl
  • 1 tesked bakpulver

Fyllning:

  • 200 gram naturell färskost
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 3/4 deciliter florsocker
  • 1 matsked pressad citronsaft
  • Rivet skal från ½ citron

Gör såhär:

Börja med att baka botten till rulltårtan. Sätt ugnen på 225 grader och klä bakplåtspapper i botten på en ugnsplåt med kanter. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vispa försiktigt ner detta i den pösiga ägg- och sockerblandningen tillsammans med de rivna morötterna. Bred ut smeten på plåten och grädda mitt i ugnen i cirka 5-6 minuter. Botten ska ha blivit gyllenbrun. Strö sedan socker över kakan och lägg över ett ark med bakplåtspapper. Vänd på kakan så att botten kommer uppåt. Dra bort bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna i ungefär 15 minuter.

Nu är det dags att göra fyllningen. Vispa smör, färskost, florsocker, saft och skal från citron till en krämig smet. Bred denna över den svalnade kakan och rulla sedan kakan försiktigt med skarven nedåt. Förvara i kylskåp tills det är dags att servera. Garnera gärna morotsrulltårtan med riven vit choklad eller något annat som du tycker om.

Morotscookies med glasyr

Här kommer det lite mer nytänkande morotskaka receptet. Det blir till goda och krispiga cookies med krämig glasyr på. Receptet räcker till cirka 15-20 stycken stora cookies.

Cookies:morotskaka

  • Ca 2 deciliter rivna morötter
  • 100 gram smör
  • 1 deciliter socker
  • 1 deciliter farinsocker
  • 2,5 deciliter vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tesked vaniljsocker
  • ½ tesked kanel
  • ½ tesked kardemumma
  • ½ mald ingefära
  • 1 nypa salt
  • ½ tesked bakpulver
  • ½ bikarbonat
  • 2 deciliter havregryn

Glasyr:

  • 100 gram naturell färskost
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 1,5 deciliter florsocker
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • Rivet skal från ½ citron

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader och förbered två plåtar täckta med bakplåtspapper. Börja sedan med smeten till dina cookies. Vispa smör, ägg, vaniljsocker och socker till en jämn smet. Blanda sedan ner vetemjöl, salt, kryddor, bakpulver och bikarbonat och blanda till en jämn deg. Knåda sedan in de rivna morötterna. Forma degen med händerna till 15- 20 stycken jämnstora cookies och placera ut på plåtarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter och låt svalna.

Under tiden gör du glasyren. Blanda färskost med det rumsvarma smöret tills det är fritt från klumpar. Rör sedan ner florsocker, vaniljsocker och skal från citron. När kakorna svalnat breder du ett lagom lager glasyr på varje kaka. Förvara i kylskåp.

Hoppas det smakar!