Så lagar du Per Morbergs hamburgare smaksatt med worcestershiresås eller konjak.
Servera den med hembakt bröd och härliga tillbehör som en krämig coleslaw.
Du behöver
Hamburgare
- 600-700 g nötfärs
- Salt, efter smak
- Peppar, efter smak
- 2 msk worcestershiresås eller konjak
- olivolja
Tillbehör
- 8 skivor cheddarost
- 2 stora tomater, skivade
- 2 rödlökar, skurna i ringar
- 1 saltgurka, skuren i fyra delar på längden
- isbergssallat
- fransk senap
- ketchup
Hamburgerbröd
- 25 gjäst
- 6 dl ljummet vatten
- 2 tsk salt
- 13 dl vetemjöl
- vatten till pensling
Coleslaw
- 7 dlvitkål, finstrimlad
- 1 liten rödlök, finstrimlad
- 1 dlcrème fraiche
- 0,5 dlmajonnäs
- 2 mskvispgrädde
- 2 tskfransk senap
- 1 tskströsocker
- Salt, efter smak
- Peppar, efter smak
Gör så här
Hamburgare
- Lägg köttfärs i en bunke och tillsätt salt och peppar.
- Blanda i worcestershiresåsen eller konjaken och arbeta ihop till en smidig färs.
- Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen.
- Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen.
- Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti.
- Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, lök, saltgurka och sallat. Bred på senap och eventuellt ketchup.
Hamburgerbröd
- Finfördela jästen i en bunke.
- Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet.
- Arbeta degen i hushållsmaskin i 2–3 minuter (för hand dubbla tiden) eller tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig.
- Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Dela degen och forma den till lagom stora hamburgerbröd (knåda inte!).
- Lägg hamburgerbröden på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10–15 minuter.
- Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter.
- Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden i ytterligare cirka 15 minuter.
- Låt dem svalna på galler utan bakduk.
Coleslaw
- Blanda alla ingredienser i en skål.
- Rör om väl.
- Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna blandas ordentligt. Servera till hamburgaren!
Recept: Köket.se. Foto: Martin Löf.