Gör egen pizza med en pizzasten på grillen!
Välj precis det du vill ha som topping, men här är ett förslag!
Ingredienser:
PIZZADEG
50 g färsk jäst
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
1 dl durumvetemjöl
8 dl vetemjöl special (ev lite mer)
PIZZATOPPING
1 pkt fryst renskav
2 l färska kantareller
2 dl tomatsås (från burk går bra)
400 g pizzamozzarella
5 kvistar bladpersilja
4 st vitlöksklyftor
300 g getost
smör till stekning
pizzasten till grillen
Gör så här:
Blanda jäst, strösocker, flingsalt, vatten och olivolja i en degbunke.
Rör i mjöl lite i taget tills du får en fast och elastisk deg, spara resten av mjölet till utbakning.
Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
Tänd en klotgrill med bricketter. Fördela de glödande bricketterna längs med kanten på grillen och lägg bara några enstaka i mitten. Lägg pizzastenen i mitten på gallret och lägg på locket. Stenen måste bli riktigt het innan det är dax att börja baka pizza.
Smörstek tinad renskav, krydda med salt och peppar. Smörstek kantarellerna hårt och krydda.
Dela degen på 4 bitar och kavla ut en av bitarna tunt på mjölat bakbord. Lägg pizzan på ett bakplåtspapper, riv/klipp bort överflödiga kanter av pappret.
Bred på ett tunt lager tomatsås. Strö direkt över riven eller skivad mozzarella, finhackad persilja, tunt skivad vitlök, smörstekt renskav, kantareller och smulad getost.
Lägg direkt över pizzan på pizzastenen (den måste bakas direkt annars blöter tomatsåsen igenom degen).
Grilla pizzan under lock.
Leilas tips!
Det är viktigt att bara baka ut en pizza i taget, annars börjar den jäsa i kanterna och tomatsåsen gör degen fuktig. Det kan vara lite knepigt att hålla den perfekta temperaturen i klotgrillen. Man bör komma upp i minst 250 grader för att det ska gå någorlunda snabbt att grädda och få en jämn gräddning. Med lite träning så lyckas man snart få in rätta ”knycken”.Tänk på att använda bricketter, vanlig grillkol brinner ut för fort.
Recept av Leila Lindholm från recept.nu