[emaillocker]Lär dig laga rotfrukter i ugn, det passar lika bra som ett tillbehör eller som stjärnan i en måltid. Villaliv tipsar om våra bästa knep för hur du lyckas med dina rotsaker i ugn. Läs våra bästa recept och tips här för att få inspiration i köket.

Rotsaker i ugn är både gott och nyttigt, så det är inte speciellt förvånande att dessa länge använts som tillbehör. Men rotsaker kan faktiskt stå på egna ben också och behöver inte bara ses som en sidobeställning. Vi på Villaliv delar med oss av våra två favoritrecept på rotsaker i ugn där det första ger rotfrukterna huvudrollen och där det andra receptet är tänkt som en del av en rätt.[/emaillocker]

Rotfrukter som huvudrätt med yoghurtsås

Rotsaker är goda att äta tillsammans med något annat, men du ska inte glömma bort att de fungerar alldeles utmärkt som en helt egen rätt också. Då serverade som huvudkomponent och med tillbehör till. Vi vill därför tipsa om att laga rotfrukter i ugn som sedan avnjuts tillsammans med en mumsig och krämig yoghurtsås – en rätt som passar lika bra som förrätt eller huvudrätt.

Till rotsakerna behöver du:

  •         4 palsternackor.
  •         4 morötter.
  •         4 rödbetor.
  •         4 potatisar.
  •         2 rödlökar.
  •         1 matsked olja.
  •         2 matsked honung.
  •         1 tesked salt.
  •         1 kryddmått peppar.

För att tillaga rotfrukterna behöver du börja med att sätta igång ugnen på 225 grader så att den hinner bli varm tills att att du ska ställa in din plåt. Skala sedan lök och rotsaker för att sedan skära dessa i lika stora klyftor, förutom morötterna och palsternackan som endast behöver delas på längden i lika stora halvor. Lägg dessa på en plåt och ringla över olja och honung samt salta och peppra. Ställ in plåten i ugnen och låt stå i cirka 30 minuter och vänd rotfrukterna några gånger så att alla sidor får färg och blir helt genomstekta. Samtidigt som rotsakerna står i ugnen kan du tillreda din yoghurtsås.

Till yoghurtsåsen behöver du:

  • 2 deciliter matyoghurt eller turkisk yoghurt (det beror lite på hur syrlig du vill att såsen ska bli).
  • 50 gram fetaost, cirka en tredjedels paket (eller mer om du vill ha extra mycket fetaostsmak).
  • 1 deciliter färsk bladpersilja.
  • Peppar efter avsmakning.

Häll yoghurten i en skål, rör i smulad fetaost och hackad persilja, blanda ordentligt till en jämn röra och smaksätt med peppar. När rotsakerna i ugn är klara är det sedan bara att servera dessa tillsammans med din sås. Ett tips är att även bjuda på oliver och bröd som ett litet tillbehör. Urgott!

Rotfrukter i ugn som tillbehör

Det finns massor av recept på hur du på bästa vis ska få till en god rotsaksblandning att ha som tillbehör till rätt. Ett bra sätt för att få reda på vilka rotsaker du ska använda är att kolla upp vilka som är i säsong just nu, och sedan addera potatis i rotfruktsblandningen. Här tipsar vi om en enkel blandning med ingredienser som du hittar i princip året om i din lokala matbutik.

Det här behöver du till dina rotfrukter i ugn:rotfrukter i ugn

  • 4 morötter.
  • 4 potatisar.
  • 4 palsternackor.
  • 2 gullökar.
  • 1 matsked olivolja.
  • 1 matsked torkad timjan.
  • Salt och peppar efter tycke.

För att tillaga dessa sätter du igång ugnen på 225 grader och börjar sedan med att skala och skära dina rotsaker till lika stora bitar. Löken behöver du bara dela på mitten. Lägg sedan allt i en stor bunke, häll på olivolja och krydda med timjan. Blanda så att alla rotfrukter är täckta av timjan och olja innan du flyttar över rotsakerna till en ugnsplåt. Smaksätt med lagom mycket salt och peppar på rotfrukterna och sätt in plåten i den uppvärmda ugnen. Låt stå i cirka 30 minuter eller tills att rotsakerna är helt genomstekta, glöm inte att öppna ugnen då och då för att vända rotsakerna. Servera sedan som tillbehör, supergott både till fisk, kött och vegetariska maträtter!

Tips! Vill du ha mer grönt på tallriken? Rotfrukter i ugn passar riktigt bra tillsammans med både broccoli och blomkål. Dessa grönsaker behöver inte lika lång tillagning som rotfrukterna och löken. Vill du addera dessa kan du lägga in dem i ugnen när det är cirka 15 minuter kvar av tillagningstiden (förutsatt att broccolin och blomkålen är tinad).