Pan Bagna
I min senaste kokbok Brödmat (The bookaffair) finns det massa recept som passar perfekt för picknick, som den sydfranska klassikern Pan Bagna. Perfekt att göra av knapriga ändbitar på ljusa surdegsbröd, baguette och liknande bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser
- 1 burk tonfisk i olivolja (170 g)
- 400 g tomater hackade
- 1 vitlöksklyfta,riven
- 6 sardellfiléer, finhackade
- 4 msk majonnäs
- 1 msk färskpressad citronsaft (eller vitvinsvinäger)
- 1/2 dl små kaprisbär
- 1/2 dl olivolja
- 1 stor rödlök, strimlad
- salt och nymalen svartpeppar ev finhackad chili
- 4 små ljusa surdegsbröd (alt baguette, ciabatta eller större bröd som delas i bitar)
- rikligt med god olivolja
Gör så här!
- Bryt upp tonfisken i mindre bitar men tänk på att inte mosa den för mycket.
- Vänd runt med tomater (ta tillvara på all fruktsaft från tomaterna!), vitlök, sardell, majonnäs, citronsaft, kapris, olivolja och strimlad rödlök.
- Vänd runt allt försiktigt så att det inte mosas för mycket men ändå blandas.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt gärna lite finhackad chili.
- Dela brödet likt ett hamburgerbröd.
- Gröp ur en del av inkråmet så att själva fyllningen får plats.
- Ringla rikligt med olivolja över den skurna ytan på brödet.
- Fördela fyllningen över underdelarna, lägg på överdelarna och tryck till ordentligt.
- Låt stå i minst 20 minuter före servering, men mackorna blir bara ännu godare om de får stå längre.